Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Πηχτή







Υλικά:


  • 1 - 1,5 κιλό χοιρινό από σπάλα
  • 2 πόδια χοιρινά ή μοσχαρίσια
  • 1 κρεμμύδι
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3-4 καρότα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 2-3 δάφνες
  • 1 ντομάτα


Σκορδοστούμπι:


  • Για 7-8 κούπες ζωμό
  • 6-7 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 10-12 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι



Εκτέλεση:


Εγώ φτιάχνω τη πηχτή χωρίς λίπη, γι αυτό διαλέγω άπαχο κρέας.










Λέμε στον χασάπη μας να μας τεμαχίσει τα ποδαράκια και το κρέας.
Πλένουμε πολύ καλά τα πόδια, τα σκεπάζουμε με νερό (7-8 κούπες), προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τη ντομάτα και τα μπαχαρικά.









Τα ξαφρίζουμε, κλείνουμε  τη χύτρα ταχύτητας και βράζουμε για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τη χύτρα, αφαιρούμε τα καρότα και μερικά κλωναράκια σέλινου και σουρώνουμε με ψιλή σήτα, το ζωμό από τα χοιρινά πόδια και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Καθαρίζουμε το κρέας γύρω από τα ποδαράκια και το προσθέτουμε στο σουρωμένο ζωμό.











Στη χύτρα, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια από τη σπάλα. Προσθέτουμε και το ζωμό με τα καθαρισμένα ποδαράκια, κλείνουμε  τη χύτρα και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 25΄.








Αφήνουμε το μίγμα μας να κρυώσει αρκετά.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε στο μούλτι μαζί με το ξύδι και το λεμόνι. Το προσθέτουμε στο ζωμό.
Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι, μοιράζουμε τα κομμάτια κρέατος, τα καρότα και λίγο από το σέλινο σε φόρμα ή πυρέξ.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και το ζωμό και τα αφήνουμε να πήξουν στο ψυγείο.





Όταν κρυώσει η πηχτή, αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι το άσπρο λίπος που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, μετά βουτάμε τη φόρμα στιγμιαία σε καυτό νερό και την αναποδογυρίζουμε.
Την ξαναβάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να την σερβίρουμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου