Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Μαρμελάδα λεμονιού






ΥΛΙΚΑ:




  • 7-8 μεγάλα λεμόνια χοντρόφλουδα
  • 6 κούπες νερό(1,5l)


Για κάθε 6 κούπες υγρό(1,5l), προσθέτουμε 6 κούπες ζάχαρη(1,5 κιλό)
(1 κούπα 250ml νερό)




Διαλέγουμε φρέσκα και χοντρόφλουδα λεμόνια ( οι φίλοι με ξινόδεντρα είναι πολύτιμοι).
Η μαρμελάδα μου έγινε τέλεια, χάρη στις αγαπημένες μου φίλες, Βάσω Κορδώνη, που μου έδωσε τη συνταγή και Βάσω Χρονοπούλου, η οποία μου έκοψε τα λεμόνια, από τον κήπο της.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:









Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια
Τα βάζουμε ολόκληρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφού τα στριμώξουμε και προσθέτουμε νερό(1,5l). Τοποθετούμε ένα πιάτο για να κρατήσει τα κομμάτια βυθισμένα μέσα στο νερό.














Βράζουμε τα λεμόνια, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 15’. 












Κατόπιν τα τρυπάμε με ένα πιρούνι αφαιρούμε το πιάτο και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι η φλούδα να μαλακώσει καλά, για ακόμα 15’.








 




Αφού κρυώσουν λίγο τα στραγγίζουμε, μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα.







 
 
 Καθαρίζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό των λεμονιών και τα χοντρά σημεία της φλούδας και τα μαζεύουμε σε ένα τούλι. Τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.







 




Τα υλικά που είναι στο τούλι, τα πιέζουμε στραγγίζοντας τα πολύ καλά και το υγρό που βγάζουν, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.










 Μετράμε το υγρό να είναι 6 κούπες(1,5l). Συμπληρώνουμε με νερό, επειδή με το βράσιμο, έμεινε λιγότερο και προσθέτουμε την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Δηλαδή στις 6 κούπες υγρό(1l), 6 κούπες ζάχαρη (1,5 κιλό).
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφού πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, 











προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κομμάτια του λεμονιού.
Βράζουμε το γλυκό για 30'-45’. 




Όταν δέσει καλά, την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση και η μαρμελάδα είναι έτοιμη να φυλαχθεί στο ντουλάπι μας.


ΤΙΡ:


Προσοχή. Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου