Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Τσουρέκι Θεσσαλονίκης








Υλικά:




  • 120ml νερό χλιαρό
  • 120γρ. φρέσκια μαγιά ή 3 φακελάκια ξερή
  • 260γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου(4Χ50γρ.=200γρ.)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
  • 5γρ. κακουλέ
  • 8 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένο μαστίχι
  • 1 φυσική βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
.................................

  • 125 φρέσκο βούτυρο Δωδώνης πρόβειο λιωμένο
  • 1 κιλό αλεύρι ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ




Για το άλειμμα:


  • 1 αβγό και 2-3 κουταλιές νερό
  • Λίγα αμύγδαλα φιλέ




Εκτέλεση:




Το τσουρέκι παρασκευάζεται πολύ εύκολα, φτάνει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες και να έχουμε χρόνο και υπομονή. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Γίνονται 4 μεγάλα τσουρέκια.



 




 Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι. Σε χλιαρό νερό (όχι καυτό, το δοκιμάζουμε με το χέρι μας), λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές αλεύρι, μέχρι να γίνει ένας χυλός. 






 




Το αφήνουμε στον πάγκο μας, σκεπασμένο με μια μεμβράνη, για 10’-15’.












Κατόπιν τοποθετούμε στο μούλτι, λίγη από τη ζάχαρη μαζί με όλα τα μυρωδικά (το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ) και τα πολτοποιούμε.













Στο μίξερ με το εξάρτημα που χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο. 














 Αφού ανακατευτούν, αλλάζοντας το εξάρτημα με τον γάντζο, προσθέτουμε πρώτα σιγά σιγά όλο το αλεύρι και









 μετά σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο, καθώς το μίξερ θα συνεχίζει να δουλεύει, για να κάνει το τσουρέκι μας ίνες. Συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 10’.









Η ζύμη κολλάει στον γάντζο. Περιμένουμε να περάσουν τα 10’, σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι (για να την μεταφέρουμε πιο εύκολα). Γίνεται μια μαλακιά, απαλή και μυρωδάτη ζύμη.











Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μεγαλύτερο σκεύος, γιατί θα τριπλασιαστεί, την σκεπάζουμε με μια νάιλον σακούλα και μια πετσέτα και την αφήνουμε να ανέβει, σε ζεστό μέρος.







Προσοχή!!!!! ένα κολπάκι που ακολουθεί η μαμά μου, (εκ Κάσου), για να είναι απόλυτα σίγουρη ότι η ζύμη ανέβηκε.









Μόλις σβήσουμε το μίξερ, παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού. 






 




Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη μας. Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, μπορεί και μετά από 2 ή 3 ώρες, τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.










Αν θέλουμε να πλάσουμε τσουρέκια κοτσίδες, κόβουμε αρχικά 6 κομμάτια και φτιάχνουμε 2 κοτσίδες.(το υπόλοιπο μίγμα το αφήνουμε σκεπασμένο, μέσα στο μπολ).









Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα καιτα αφήνουμε (πάλι σκεπασμένα), να ξαναφουσκώσουν για περίπου 30΄.







Λίγο πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε ένα αβγό με λίγο νερό και τα αλείφουμε γύρω γύρω προσεκτικά με ένα βαμβάκι, για να πάρουν ωραίο χρώμα και κατόπιν τα πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι.
 












Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C στο αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα για 40’-45’.











 Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.







ΤΙΡ:




 

Μόλις βάλουμε τα πρώτα τσουρέκια στο φούρνο, πλάθουμε αμέσως τα επόμενα τσουρέκια για να ανέβουν, όσο θα ψήνονται τα πρώτα. (Δεν τα πλάθουμε όλα μαζί, γιατί τα τελευταία τσουρέκια, θα περιμένουν πολύ ώρα, θα καθίσουν και δεν θα φουσκώσουν ΠΟΤΕ).

Αν πλάσουμε ατομικά τσουρεκάκια, τότε τα ψήνουμε λιγότερη ώρα (25’-30’).









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου