Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Σουπιές κρασάτες








Υλικά:




  • 1 κιλό σουπιές
  • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο (125ml)
  • 1 κούπα κρασί λευκό (250ml)
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι
  • 10 κόκκους πιπέρι
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • Α) Χύτρα: ½ κούπα ζεστό νερό και 3 κουταλιές της σούπας πελτέ
  • Β) Κατσαρόλα: 2 κούπες ζεστό νερό και 3 κουταλιές της σούπας πελτέ




Εκτέλεση:


 






Πλένουμε και καθαρίζουµε τις σουπιές. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. 






 





Στη χύτρα ή σε μια κατσαρόλα κόβουμε σε ροδέλες το κρεµµύδι και το τσιγαρίζουµε µε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το σκόρδο.








 






 Μόλις γίνει διάφανο προσθέτουμε και τις σουπιές.








 




Τις αφήνουµε για 15’, µέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους και κατόπιν τις σβήνουµε µε το κρασί.







 
Α) Αν βράσουμε το φαγητό στη χύτρα, προσθέτουµε τον πελτέ διαλυμένο στο ανάλογο νερό, το αλάτι και το πιπέρι, κλείνουμε τη χύτρα και μόλις ανέβει η βαλβίδα, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το φαγητό πάνω στο σβηστό μάτι .
Β) Αν βράσουμε το φαγητό στην κατσαρόλα, προσθέτουµε τον πελτέ στο ανάλογο νερό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουµε τις σουπιές να ψηθούν και να μείνουν μόνο µε το λάδι τους.



ΤΙΡ: 


1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένες σουπιές.
2. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες σουπιές, πρέπει να αφαιρέσουμε το μελάνι.
3. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κιλό σουπιές και ½ κιλό καλαμαράκια
4. Οι κρασάτες σουπιές συνοδεύονται πολύ ωραία με ρύζι. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κούπες νερό και αφού χοχλάσει, προσθέτουμε 1 κούπα ρύζι basmati ή exotic, λίγο αλάτι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε πολύ καλά την κατσαρόλα και το ρύζι μας μετά από 20’ είναι έτοιμο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου