Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Νηστήσιμα ελιοπιτάκια




Υλικά ζύμης:


  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιών
  • 3/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Υλικά γέμισης:


  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο
  • 1 κούπα ψιλοκομμένες μαύρες ελιές Καλαμών ή ζούπες


Εκτέλεση ζύμης:







Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 2’.








 Γίνεται μια μαλακή ζύμη, που δεν κολλάει. 






 Την αφήνουμε σκεπασμένη με μια μεμβράνη, να ξεκουραστεί για 20’.




Εκτέλεση γέμισης:






Ψιλοκόβουμε στο χέρι ή στο μούλτι το κρεμμύδι, προσθέτουμε το δυόσμο και τις ελιές και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.







Κόβουμε από τη ζύμη ένα κομμάτι (σαν ένα πορτοκάλι) και ανοίγουμε ένα πολύ λεπτό φυλλαράκι (απλώνουμε στο τραπέζι λίγο νεσεστέ ή κορν φλάουρ, για να μην κολλάει η ζύμη).
Με ένα μαχαίρι φτιάχνουμε ένα κύκλο και χαράζουμε 4-6 λεπτές ακτίνες.









Απλώνουμε πολύ λίγο από το μείγμα της γέμισης, στο φαρδύ μέρος του κάθε τριγώνου και ρολάρουμε μέχρι να κλείσει, όπως το κρουασάν.













Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετούμε τα κρουασανάκια ελιάς. 








Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, αρχικά στους 200˚C, για 15’.Κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180˚C και ψήνουμε για άλλα 10’-15’, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.


Γίνονται πολύ τραγανά και νόστιμα ελιοπιτάκια.



ΤΙΡ:



  


Αν θέλουμε ανοίγουμε και ένα φύλλο σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, παίρνοντας ένα μεγαλύτερο ζυμαράκι και το πλάθουμε αρκετά λεπτό,(αλλιώς θα είναι πολύ χοντρό, όταν ψηθεί). 






  








Απλώνουμε παντού λίγο από το μείγμα της γέμισης, και ρολάρουμε το φύλλο από τη φαρδιά του πλευρά.






 Αν μας αρέσει το σουσάμι, πριν το βάλουμε στο ταψί το κυλάμε σε σουσάμι. Κόβουμε λοξά το μπαστούνι μας, σε μικρά κομμάτια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου