Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Μαρμελάδα Περγαμόντου






Υλικά:




  • 10-12 περγαμόντα ή 1 κιλό καθαρισμένες φλούδες
  • 2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • 7 κούπες νερό (1.750ml)
  • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)


Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
1 κούπα = 250ml νερό






Εκτέλεση:







Διαλέγουμε φρέσκα, χοντρόφλουδα περγαμόντα (σαν μεγάλα λεμόνια) και τα πλένουμε πολύ καλά. 







 





Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και τα καθαρίσουμε από τα στίγματα , που πιθανόν έχουν.












 Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφού τα στριμώξουμε και προσθέτουμε νερό(1.750 ml).
Βράζουμε, τις φλούδες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 15’. Κατόπιν ταις τρυπάμε με ένα πιρούνι και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσουν, για ακόμα 15’. 







 




 Αφού κρυώσουν λίγο τις ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.











 




Μετράμε το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 5 κούπες,(1.250ml) θα προσθέσουμε 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό).
















Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη.













Μετά από 10’ με το mini pimmer, πολτοποιούμε λίγο τα κομμάτια της μαρμελάδας.















Βράζουμε τη μαρμελάδα για 30'-45’.






  


Όταν δέσει καλά, την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15’ στους 100˚ για να αποστειρωθούν.

Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση και η μαρμελάδα είναι έτοιμη να φυλαχθεί στο ντουλάπι μας.






ΤΙΡ:

Προσοχή. Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου