Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Κουλουράκια πορτοκαλιού με ρακί




Υλικά:

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lyrpak
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι ρακί
  • 1 και 1/2 κούπες ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1.400γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου

1 κούπα = 250 ml


Για το άλειμμα:

1 αβγό + 3 κουταλιές νερό



Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα μας να γίνει αφράτο (σχεδόν άσπρο). Προσθέτουμε τα υγρά (λάδι, πορτοκάλια, ρακί), το ξύσμα και το baking powder μαζί με 4-5 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν. 


Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι, προσέχοντας να μην την παραζυμώσουμε, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι. Μόλις η ζύμη δεν κολλάει σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.



Τη σκεπάζουμε με πετσέτα την αφήνουμε 10’ να ξεκουραστεί και πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια ή μπαστουνάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.

 
Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο τ’ αλείβουμε με το αβγό, με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 160°C για περίπου 30 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα πλάσετε τα κουλούρια).


Προαιρετικά, αφού πλάσουμε τα κουλουράκια αντί να τα αλείψουμε με το αβγό, τα περνάμε σε ζάχαρη κρυσταλλική.

Για να δούμε αν έχουν ψηθεί, σηκώνουμε ένα κουλουράκι. Θα πρέπει να έχει πάρει χρώμα από κάτω.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου