Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ




Υλικά:
  • 300ml ελαιόλαδο
  • 175ml σπορέλαιο
  • 125 γρ. Φυτίνη λιωμένη και κρύα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα, που θα την διαλύσω στο πορτοκάλι
  • 125ml χυμό πορτοκάλι
  • 100 ml κονιάκ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 μανταρίνια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 1 φακελάκι baking powder

Για το σιρόπι:
  • 250ml νερό
  • 250ml μέλι
  • 250ml ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση


     Εκτέλεση:
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Ευαγγελίας και είναι χιλιοδοκιμασμένη και πεντονόστιμη. 

Βάζω σε μια λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το baking powder και τα αναμιγνύω. Προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύω με το χέρι μου απαλά (και όχι για πολλή ώρα) μέχρι να έχω μια μαλακιά ζύμη. Πλάθω τα μελομακάρονα, σε ότι σχέδιο θέλω και τα ψήνω στους 170˚για περίπου 20 - 25 λεπτά στον αέρα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.


Σιρόπι:

Βάζω το νερό, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει μια βράση. Το κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι. 
ΚΡΥΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ – ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Τα μελομακάρονα χωρίς να είναι μελωμένα διατηρούνται για πολύ καιρό, σε μεταλικό κουτί. Όταν θέλω να τα μελώσω, τα αφήνω 5-7 δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα τοποθετώ ανάποδα (με την επάνω τους πλευρά να είναι προς τα κάτω). Με τον τρόπο αυτό, το σιρόπι μαζεύεται εκεί και μετά από 30 λεπτά, που θα τα ισιώσω, κολλάνε καλύτερα τα χοντροκομμένα καρύδια, γαρύφαλλο, κανέλλα και μοσχοκάρυδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου