Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΛΤΕΣ ΚΥΔΩΝΙΟΥ






Υλικά:




  • 6-8 μέτρια κυδώνια βιολογικά περίπου(1200 kg)
  • ζάχαρη
  • νερό
  • 1-2 βανίλιες
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • Λίγη αρμπαρόριζα




Εκτέλεση:


Πλένουμε τα φρούτα και τα κόβουμε στα 4, χωρίς να πετάξουμε φλούδες και κουκούτσια.
Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ.
Σουρώνουμε το μίγμα, χωρίς να το ζουλίσουμε, με πολύ ψιλή σίτα, για να μην θολώσει το ζουμί.

Μετράμε για κάθε λίτρο υγρού, 750ml ζάχαρη. 



Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα (γιατί φουσκώνει καθώς βράζει) κι αρχίζουμε το βράσιμο έχοντας μεγάλη υπομονή.
Αφού περάσει μισή ώρα, προσθέτουμε το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και τις βανίλιες. 
Το ξαφρίζουμε συνεχώς και περίπου στην 1 ώρα, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα (προαιρετικά) και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμος ο πελτές.




Ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό και αν φτάσει στο πάτο αφήνοντας μια ευδιάκριτη γραμμή, είναι δεμένος. Ή βάζουμε μια κουταλιά σ’ ένα πιατάκι, το αφήνουμε να κρυώσει κι αν μοιάζει με ζελέ, είναι έτοιμος.
Τον διατηρούμε σε βάζα πλατιά και χαμηλά, για να κόβεται πιο εύκολα.



ΤΙΡ:

1. Αν βγει πιο αραιός, γίνεται καταπληκτική σάλτσα για τάρτες, παγωτά, γιαούρτια κ.ά. 2. Τα κυδώνια να είναι αυτά με το χνούδι και όχι με την λεία επιφάνεια, για να πάρει ο πελτές ωραίο σκούρο χρώμα.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου