Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ





ΥΛΙΚΑ

·         125γρ. βούτυρο Φυτίνη
·         1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
·         5 μεγάλα αβγά
·         1 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
·         Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
·         1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
·         2 φακελάκια baking powder
·         1 πακέτο farina up κόκκινο (500gr.)
·         Ζάχαρη άχνη

Την συνταγή την άκουσα πριν είκοσι χρόνια, από την ηθοποιό κα Τασώ Καβαδία, η οποία είπε πως για να πετύχει ένα κέικ, δεν χρειάζεται μίξερ, γιατί στην εποχή της δεν υπήρχε, αλλά ένα απλό ανακάτεμα. Τότε χτυπούσαμε τα αυγά και τη ζάχαρη ατέλειωτη ώρα, μέχρι ν’ ασπρίσουν,-για να πετύχει το γλυκό, έτσι το δοκίμασα πολύ επιφυλακτικά με την σιγουριά ότι θα αποτύχει. Όμως ήταν πράγματι καταπληκτικό. Το γλυκό όχι μόνο πέτυχε αλλά και καθιερώθηκε, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και όλες τις εποχές.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σ’ ένα ταψί στρογγυλό Νο 28 βάζω λαδόκολλα, την οποία βρέχω με λίγο νερό, για να μπορέσω να την στρώσω καλά.
Λιώνω το βούτυρο και το βάζω σ’ ένα βαθύ μπολ με τη ζάχαρη. Αρχίζω ν’ ανακατεύω το μίγμα μ’ ένα κουτάλι και σιγά σιγά προσθέτω πάντα ανακατεύοντας 1-1 τ’ αβγά. Μετά προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και στο τέλος το αλεύρι με τα baking.
Ψήνω την βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά και ακόμα 10 λεπτά με σβηστό φούρνο.
Όταν κρυώσει την αναποδογυρίζω σε πιατέλα και την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου