Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

“Sacher-Torte” Αυστριακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ με σοκολάτα και μαρμελάδα βερύκοκο





Το πιο διάσημο Αυστριακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ
με σοκολάτα και μαρμελάδα βερύκοκο


   
 Υλικά για το κέικ:

  • 160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 250 γρ. ζάχαρη  
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1 κοφτό κουταλάκι baking powder
  • 6 αυγά μεγάλα

    Για την γέμιση:

  • 250γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

    Για το γλάσο:

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
  • 1 κουταλάκι γλυκόζη
  • 120γρ. βούτυρο φρέσκο


Εκτέλεση:





Λιώνoυμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. 
Σ ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το baking powder.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. 











Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους (όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου).












Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα σιγά σιγά ( να μην είναι πολύ ζεστή). 










Σβήνουμε το μίξερ και με την σπάτουλα ανακατεύοντας απαλά, προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα αλευριού και την μαρέγκα (να τελειώσει πρώτα το αλεύρι).







Σε στρογγυλό τσέρκι ή ταψί 25 εκ. βάζουμε λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, για να μπορέσουμε να την στρώσουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 35-40’.













Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.









Αφού κρυώσει πολύ καλά (καλύτερα την επόμενη μέρα), το κόβουμε οριζόντια στη μέση και απλώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο. 




 
Αφήνουμε λίγη μαρμελάδα 3-4 κουταλιές, που την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό (2-3 κουταλιές) και με το πινέλο, αλείβουμε όλη την επιφάνεια του κέικ.










Τέλος φτιάχνουμε το γλάσο, λιώνοντας τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφού προσθέσουμε τη γλυκόζη και το βούτυρο, καλύπτουμε όλο το κέικ (πάνω από την μαρμελάδα).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου