Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Tυροπιτάκια Ροδίτικα (μεγάλες τυρόπιτες)





Υλικά ζύμης:

  • 250γρ. βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 γιαούρτι αγελαδίτσα
  • 1 κεσεδάκι(από το γιαούρτι) ηλιέλαιο
  • 2 αβγά
  • 800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Mύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 1 φακελάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Υλικά γέμισης:

  • 700 γρ. φέτα Δέλτα ή Δωδώνη
  • 2 χούφτες ρεγκάτο
  • 2 χούφτες κεφαλογραβιέρα Κρήτης
  • 4 αυγά
  • 4 κουταλιές λιωμένο φρέσκο βούτυρο
  • Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατεύω σε ένα δοχείο το αλεύρι, το αλάτι και το baking και σε ένα δεύτερο, όλα τα υλικά της γέμισης.

Χτυπώ στο μίξερ μόνο το βούτυρο για 10’. Προσθέτω σιγά σιγά, πρώτα το ηλιέλαιο και κατόπιν τα αυγά. Αφού ενωθούν προσθέτω το γιαούρτι και το μίγμα με το αλεύρι. Αρχικά μοιράζω τη ζύμη στα δύο και κατόπιν στα έξι (2Χ3).Τυλίγω τα κομμάτια σε μεμβράνη και τ’ αφήνω να ξεκουραστούν για ¾ της ώρας. Ανοίγω το κάθε κομμάτι σε φύλλο και με ένα πιατάκι, στο μέγεθος που θέλω, βάζω λίγη γέμιση και φτιάχνω τις τυροπιτούλες.

Τις αλείβω με ένα ολόκληρο αυγό, που έχω προσθέσει 3 κουταλιές νερό και τις ψήνω στον αερόθερμο για 40'-45’.

Προαιρετικά αν θέλω τις πασπαλίζω με λίγο σησάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου