Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Κέικ με ξερά σύκα και γλυκό κρασί



ΥΛΙΚΑ:

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα τριμμένη
  • 300γρ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα Ευβοίας ή παστελαριά Χίου
  • 200γρ. γλυκό κόκκινο κρασί ή ( μισό ξηρό, μισό γλυκό)
  • 250γρ. αμυγδαλόψιχα σκόνη
  • 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, farina up
  • 1 κουταλιά σούπας baking powder
  • Λίγη άχνη για το πασπάλισμα(προαιρετικά)

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 
Την συνταγή την είδα στην τηλεόραση, πριν πολύ καιρό, νομίζω είναι του Στ. Παρλιάρου, της έκανα μερικές αλλαγές και επειδή είναι ένα κέικ πολύ γευστικό, το έχω καθιερώσει.

Ψιλοκόβουμε τα σύκα και αφού αφαιρέσουμε το κοτσανάκι τους, τα βάζουμε στο κρασί για να μαλακώσουν όλη τη νύχτα. 


Την επόμενη μέρα τα πολτοποιούμε στο μούλτι (μαζί με το κρασί).

Ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και το baking powder.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κατόπιν το μίγμα με το αλεύρι.

Σταματάμε το μίξερ και με την σπάτουλα ανακατεύουμε και τα πολτοποιημένα σύκα με το κρασί.

Βάζουμε το μίγμα μας σε καλά βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί 28-30 εκ. ή αν θέλουμε να το αναποδογυρίσουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα, στους 160˚C για 1 ώρα. 

Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν είναι ψημένο. Το αφήνουμε ακόμη 5’ σε σβηστό φούρνο.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου