Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μπισκότα – Cookies με κανέλα και ξηρούς καρπούς



Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη τη ρευστή (ή καστανή)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο(προαιρετικά)
  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα στο μούλτι (ή καρύδια, ή αμύγδαλα)

Για το άλειμμα:

1 ασπράδι + 3 κουταλιές νερό
λίγη καστανή ζάχαρη


Εκτέλεση:




Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα.



Λιώνουμε το βούτυρο και

το μεταφέρουμε σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και  ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. 




Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα (δοκιμάζουμε με το χέρι μας) προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας με το σύρμα 





και στην συνέχεια το μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. 




Στο σημείο αυτό, έχουμε δύο επιλογές. Ή προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και φτιάχνουμε cookies με την ίδια γεύση, ή μοιράζουμε το μίγμα μας σε 2 ή 3 μέρη, σε κάθε μπολ προσθέτουμε και διαφορετικό ξηρό καρπό και έτσι έχουμε περισσότερες γεύσεις.



Εγώ έφτιαξα cookies με γεύση κανέλας και φιστικιού Αιγίνης.
Υ.Π. χρησιμοποίησα τα φιστίκια με την πραλίνα του εμπορίου, τα πολτοποίησα και έγιναν τέλεια.




Κόβουμε μεγάλα κομμάτια μεμβράνης, απλώνουμε το μίγμα μας και πλάθουμε 2-3 μπαστούνια.



 

 Τα βάζουμε για 30’ (ή και περισσότερο) στο ψυγείο να σφίξουν και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160˚ C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. 




Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.

Τοποθετούμε τις ροδέλες πολύ αραιά, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν. 



Τις αλείβουμε με το ασπράδι, με ένα πινέλο και τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε για 15 λεπτά ακριβώς




Όταν τα βγάλουμε τα τοποθετούμε μαζί με την λαδόκολλα, σε σχάρα και όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου