Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

«ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ» με Πορτοκάλι, Περγαμόντο και Λεμόνι



ΥΛΙΚΑ:
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια Μέρλιν
  • 1 λεμόνι χοντρόφλουδο
  • 2 περγαμόντα ( αυτά που μοιάζουν με μεγάλα λεμόνια)
  • 2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
  • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
         1 κούπα = 250ml

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:



Τρίβω απαλά την επιφάνεια μόνο του λεμονιού στον λεπτό τρίφτη, να φύγει η φλούδα. Στύβω τα πορτοκάλια και φυλάω το χυμό.



Αφαιρώ από όλα τα φρούτα το εσωτερικό τους, (αφού τα καθαρίσω πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο) και τα τεμαχίζω σε πολύ λεπτές φέτες ζουλιέν.




Βάζω τις φετούλες σε μια κατσαρόλα, τοποθετώ ένα πιάτο και προσθέτω τον χυμό των πορτοκαλιών και συμπληρώνω με νερό μέχρι να σκεπαστούν.(Δεν αλλάζω το νερό, για να κρατήσουν το άρωμά τους).





 Τις αφήνω για 24 ώρες (το πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο υγρό).




Την επόμενη μέρα βράζω τις φλούδες, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 45’-50’. Δοκιμάζω τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζω το βράσιμο για 5’. Τις αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι, συμπληρώνω λίγο νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν οι φλούδες (γιατί με το βρασμό έχει εξατμιστεί) και αφού κρυώσουν, μετράω το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη.


Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτω το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Βράζω το γλυκό για 20΄με 30' λεπτά. 

Προσοχή. Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

 Τοποθετώ τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

ΤΙΡ: Αν δεν θέλετε να κόψετε τόσο λεπτές τις φλούδες, τις κόβετε πιο χοντρές και πριν να προσθέσετε τη ζάχαρη, τις βάζετε στο mini pimmer και τις πολτοποιείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου