Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μαρμελάδα «Πορτοκάλι, ή Περγαμόντο»


ΥΛΙΚΑ:

  • 5 μεγάλα πορτοκάλια Μέρλιν ή 5 περγαμόντα
  • 2 -3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
  • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
1 κούπα = 250ml


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ:

Αρχικά στύβω τα πορτοκάλια και φυλάω το χυμό.


Αφαιρώ το εσωτερικό τους(αφού τα καθαρίσω πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο) και τα τεμαχίζω σε πολύ λεπτές φέτες ζουλιέν.


Βάζω τις φετούλες σε μια κατσαρόλα, τοποθετώ ένα πιάτο και προσθέτω τον χυμό των πορτοκαλιών και συμπληρώνω με νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τις αφήνω για 24 ώρες (το πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο υγρό).


Την επόμενη μέρα βράζω τις φλούδες, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 45’-50’. Δοκιμάζω τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζω το βράσιμο για 5’. 


Τις αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι και συμπληρώνω λίγο πορτοκάλι μέχρι να μισοσκεπαστούν οι φλούδες(γιατί με το βρασμό έχει εξατμιστεί) και αφού κρυώσουν, μετράω το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη.
Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτω το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Βράζω το γλυκό για 20΄ - 30’λεπτά.


Προσοχή!! Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Τοποθετώ τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που τα έχω βάλει στον φούρνο για 15 λεπτά στους 100˚ για να αποστειρωθούν. Τ' αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση) και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
ΤΙΡ:
Αν δεν θέλετε να κόψετε τόσο λεπτές τις φλούδες, τις κόβετε πιο χοντρές και πριν να προσθέσετε τη ζάχαρη, τις βάζετε στο mini pimmer και τις πολτοποιείτε.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟΥ:



Χρησιμοποιώ τα περγαμόντα που μοιάζουν με μεγάλα λεμόνια. Δεν αφαιρώ την φλούδα τους, αλλά το εσωτερικό τους και το πετάω. Αφού τα καθαρίσω πάνω και κάτω από το χοντρό τους σημείο, τα τεμαχίζω σε πολύ λεπτές φέτες ζουλιέν.

Βάζω τις φετούλες σε μια κατσαρόλα, τοποθετώ ένα πιάτο και προσθέτω τον χυμό των πορτοκαλιών και συμπληρώνω με νερό μέχρι να σκεπαστούν. Τις αφήνω για 24 ώρες (το πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο υγρό).


Την επόμενη μέρα βράζω τις φλούδες, μαζί με το πιάτο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 45’-50’. Δοκιμάζω τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζω το βράσιμο για 5’. Τις αφήνω πάνω στο σβηστό μάτι και συμπληρώνω λίγο νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν οι φλούδες(γιατί με το βρασμό έχει εξατμιστεί) και αφού κρυώσουν, μετράω το μίγμα (υγρό και φέτες) και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη.
Μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτω το λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη. Βράζω το γλυκό για 20΄ - 30’λεπτά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου