Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Μιλφέιγ - (Mille-Feuilles)






Υλικά για τη βάση:


  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • καστανή ζάχαρη ή άχνη


Υλικά για την κρέμα πατισερί:

 
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. κόρν φλάουερ
  • 2 μεγάλους κρόκους
  • 50γρ. βούτυρο
  • 2 κουταλιές του γλυκού εσάνς βανίλιας
  • 3 γεμάτες κουταλιές  της σούπας μαρμελάδα εσπεριδοειδών (πορτοκαλιού ή περγαμόντου)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ή λεμόνια

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα και παγωτό κρέμα για περισσότερη νοστιμιά



Υλικά για τη σαντιγί:


  • 500γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη,   ή 500γρ. έτοιμη φρέσκια σαντιγί από το ζαχαροπλαστείο



Εκτέλεση σφολιάτας:










Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και απλώνουμε ολόκληρη τη σφολιάτα αν θέλουμε τούρτα μιλφέι 





 



ή κόβουμε σε όμοια παραλληλόγραμμα κομμάτια τη σφολιάτα και τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ή άχνη ζάχαρη.







 
Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι, τα καλύπτουμε με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, αρχικά στους 180ο C, για 10΄. Ανοίγουμε το φούρνο και τα πατάμε καλά με ένα πιρούνι για να ξεφουσκώσουν. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’.






Συνεχίζουμε τα ψήσιμο, αφαιρώντας τη λαδόκολλα, για 7’-10’ ακόμη στους 100ο C, μέχρι να ροδίσουν καλά. (Συνολικός χρόνος ψησίματος 27’-30’).




Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά στη σχάρα.





Εκτέλεση σαντιγί:


Τοποθετούμε, αν μπορούμε, στον καταψύκτη για 15’, την κρέμα γάλακτος, το σκεύος και το εξάρτημα του μίξερ (αν δεν έχουμε χώρο εκεί, το βάζουμε στο ψυγείο).
Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε σε σφικτή σαντιγί.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο.



Εκτέλεση κρέμας πατισερί:








Νο1. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο από το γάλα και χτυπάμε με ένα σύρμα, το κόρν φλάουρ και τους κρόκους μέχρι να διαλυθούν εντελώς.









Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το μίγμα Νο1 (αφού το σουρώσουμε). Ανακατεύουμε συνεχώς (για να μην μας πιάσει και μυρίσει), μέχρι να χοχλάσει και δέσει καλά η κρέμα μας.







 




Σβήνουμε τη φωτιά κι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, προσθέτουμε  το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαρμελάδα και το βούτυρο. 











Μόλις κρυώσει λίγο, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα, ακουμπώντας την πάνω στη κρέμα, για να μην κάνει κρούστα και την βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει. 










Αφού κρυώσει καλά η κρέμα την ξαναχτυπάμε για λίγο (2'-3') στο μίξερ για να αφρατέψει.










Την ενώνουμε απαλά (με μια σπάτουλα) με τη σαντιγί, ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα.






Συναρμολόγηση:










Για ατομικά μιλφέι, στρώνουμε σε πιατέλα μερικά φύλλα σφολιάτας κι απλώνουμε επάνω τη μισή κρέμα.







 

Βάζουμε μια δεύτερη στρώση από φύλλα, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τέλος καλύπτουμε με μια τρίτη στρώση φύλλων σφολιάτας.
Στολίζουμε με μερικές ροζέτες από τη κρέμα πατισερί(έχουμε βάλει λίγη στο κορνέ). Τρίβουμε και μερικές σφολιάτες και τις πασπαλίζουμε πάνω από τις ροζέτες. Στο τέλος αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Για την τούρτα, παίρνουμε τα ολόκληρα φύλλα (3 στρώσεις) και στρώνουμε ενδιάμεσα την κρέμα πατισερί.
Στολίζουμε με μερικές ροζέτες από τη κρέμα πατισερί(έχουμε βάλει λίγη στο κορνέ). Τρίβουμε και μερικές σφολιάτες και τις πασπαλίζουμε πάνω από τις ροζέτες. Στο τέλος αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.









ΤΙΡ:
 
1.Στήνουμε το μιλφέιγ τη στιγμή που θα το σερβίρουμε, για να μη νοτίσουν τα μπισκότα.
2.Μπορούμε να κάνουμε και ατομικά μιλφέιγ, βάζοντας την κρέμα σε κορνέ και στολίζοντας κάθε σφολιατάκι ξεχωριστά.
3. Αντί ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα 2 λεμονιών ή 5 μανταρινιών.
4. Μπορούμε να αφαιρέσουμε 1 κούπα(250ml) από το γάλα και να την αντικαταστήσουμε με 1 κούπα πορτοκαλιού ή μανταρινιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου