Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κυδώνια ψητά με κρασί και κονιάκ





Υλικά:




  • 5-6 κυδώνια(ακαθάριστα περίπου 2 κιλά)
  • 2 κούπες ζάχαρη (500γρ.)
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1,5 κούπα γλυκό κρασί Μαυροδάφνη ή Μοσχάτο Λήμνου ή Φωκιανό Λειψών(375ml)
  • 4-5 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κούπα υγρό με πηκτίνη

 Για την πηκτίνη:


1,5 κούπες νερό + κουκούτσια



Εκτέλεση:




Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια, χωρίς να τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα αφαιρώντας μόνο τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια.
Τα μεν καθαρισμένα κυδώνια τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι (για να μην μαυρίσουν),








 τα δε κουκούτσια τα βράζουμε σε 1,5 κούπα νερό, για 10΄, για να βγάλουν την πηκτίνη τους.










Σουρώνουμε πολύ καλά το μίγμα μας και παίρνουμε 1 κούπα υγρό με πηκτίνη.







Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και αρχικά τοποθετούμε το κονιάκ, το κρασί, την πηκτίνη, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.





Κατόπιν προσθέτουμε τα κυδώνια(αφού τα σουρώσουμε και πετάξουμε το νερό), το ένα δίπλα στο άλλο με την φλούδα προς τα πάνω.





 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 200˚C για 1-1,5 ώρα περίπου, ανάλογα με τα κυδώνια, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο από το σιρόπι τους. 





Διατηρούνται σε γυάλινο μπολ στο ψυγείο.

Tα σερβίρουμε σε μπολ μόνα τους ή με παγωτό ή με σαντιγί ή με γιαούρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου