Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τάρτα με πράσα






Υλικά ζύμης «Brisée»:




  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak παγωμένο
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5-6 κουταλιές της σούπας νερό, περίπου 2/3 φλιτζανάκι του καφέ



Υλικά γέμισης:



  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 900γρ. πράσα, μόνο το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
  • 125ml λευκό ξηρό κρασί (1/2 κούπα)
  • 150γρ. τυρί ροκφόρ και 200ml κρέμα γάλακτος ή 300γρ. τυρί Γκοργκοντζόλα (Gorgonzola)
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι(προαιρετικά)


Εκτέλεση γέμισης

 

 

 

 

Πλένουμε και αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα.

 

 

 

 

 

 Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες.

 

 

 

 

 

 Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. 

 


 

 

 

Όταν σοταριστούν, προσθέτουμε το κρασί, μαγειρεύουμε τα πράσα για 10' ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και σβήνουμε τη φωτιά.

 

 

 




Προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα ή το ροκφόρ, το πιπέρι, το θυμάρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι.




Αφαιρούμε το τηγάνι από το μάτι και αφού κρυώσει, προσθέτουμε και τα αυγά. Ανακατεύουμε τη γέμιση, να ενωθούν καλά τα υλικά.

 

Εκτέλεση ζύμης:

 

 

Αρχικά τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια το παγωμένο βούτυρο.

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά ταυτοχρόνως και ανακατεύουμε με το εξάρτημα για το κέικ, για 2 με 3 λεπτά.

 

 

 

 

 

Αν ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας, τότε ζυμώνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μην ζεσταθεί το βούτυρο, έως ότου γίνει μια ζύμη λίγο σκληρή.

 

 

 

 

 

Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα τοποθετούμε πάνω - κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε ένα φύλλο, πάχους περίπου 1/2 εκ.

 

 

 

 

 

  Την αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή τετράγωνο για τάρτα 28-30 εκ. ανεβάζοντας τη ζύμη και στα πλαϊνά του ταψιού.

 

 

 

 

 

 Προσθέτουμε και τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 170˚C με αντιστάσεις για 1 ώρα. Αν πάρει χρώμα η τάρτα, την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, γιατί θέλει οπωσδήποτε μία ώρα.

 

 



 

 

 

Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου