Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Σπιτική Ιταλική Πίτσα







Υλικά ζύμης:




  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 400γρ. αλεύρι και 100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Για το άνοιγμα της ζύμης:



Νεσεστέ ή κορν φλάουερ






Προετοιμασία ζύμης:



Στο μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά, προσέχοντας να μην έρθει το αλάτι σε άμεση επαφή με τη μαγιά, γιατί η ζύμη δεν θα φουσκώσει.


 



Ξεκινάμε το μίξερ με το εξάρτημα για τις ζύμες και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική, δίχως να κολλάει (μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα).

Αν ζυμώσουμε με τα χέρια, τοποθετούμε όλα τα υλικά σ' ένα μεγάλο μπωλ και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, δίχως να κολλάει(μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα).










Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ ή το μπωλ, σχηματίζουμε μια μπάλα και λαδώσουμε ελαφρά το μπωλ με λίγο ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (30’ – 45’).






Άνοιγμα ζύμης:






Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη, να ξεφουσκώσει και πλάθουμε 6-7 μπάλες(για ατομικές πίτσες).

Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης, την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη με νεσεστέ επιφάνεια και την πατάμε με το χέρι μας για να δημιουργήσουμε ένα μικρό δίσκο.





Ανοίγουμε λεπτό φύλλο, χρησιμοποιώντας τον πλάστη, αν θέλουμε να έχουμε λεπτή και τραγανή Ιταλική πίτσα ή πατάμε τη ζύμη με τα δάκτυλά μας, αν θέλουμε να έχουμε πιο χοντρή βάση.

Την τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα και είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε τη σάλτσα και τα υλικά που μας αρέσουν και να την ψήσουμε.






Σάλτσα Φρέσκιας Ντομάτας:


Υλικά:


  • 2 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη για να την αφαιρέσουμε
  • 500γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι
  • ½ κουταλάκι γλυκού ψιλή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι ή 1 καυτερή πιπεριά
  • Αλάτι


Προετοιμασία σάλτσας:



Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσέχοντας μην καεί.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μόλις η σάλτσα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας που και που, προσέχοντας να μην κολλήσει, μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά και να γίνει μια πηχτή σάλτσα.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, αφαιρούμε τη δάφνη και το σκόρδο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.



Υλικά γέμισης και προετοιμασία:



Τα βασικά υλικά για πίτσα είναι η σάλτσα και η τριμμένη μοτσαρέλα.
Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε ότι συνδυασμούς θέλουμε π.χ.



 



1. Πίτσα με μοτσαρέλα, προσούτο ή χοιρομέρι ή σαλάμι αέρος και φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι.



 



2. Πίτσα με φρέσκο και ξερό κρεμμυδάκι, ελιές, ντομάτα σε ροδέλες, φέτα και ρίγανη






 


3. Πίτσα με ντομάτα σε ροδέλες, τριμμένη Γκούντα, χοιρομέρι, μανιτάρια λευκά, πιπεριά πράσινη και ρίγανη κτλ.





 
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 230˚C στην αντίσταση, αφού έχουμε τοποθετήσει στο μεσαίο ράφι του φούρνου το ταψί, για να προθερμανθεί κι αυτό.








Αφού ανοίξουμε τη ζύμη μας, την μεταφέρουμε απευθείας πάνω σε λαδόκολλα, ώστε να είναι εύκολο να την μεταφέρουμε στο φούρνο.








Προσθέτουμε 2 -3 κουταλιές της σούπας σάλτσα και την απλώνουμε με το κουτάλι ομοιόμορφα, αφήνοντας ένα κενό γύρω-γύρω από τη ζύμη, το οποίο να μην καλύπτεται με σάλτσα.






Προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (όχι μεγάλες ποσότητες) και στο τέλος τη τριμμένη μοτσαρέλα.
Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, μεταφέρουμε την πίτσα στο καυτό ταψί και ψήνουμε για 7’-9’.
Αφαιρούμε την πίτσα από το φούρνο, προσθέτουμε λίγο καυτερό λάδι(προαιρετικά), κόβουμε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.


ΤΙΡS για την πίτσα:


Η ζύμη διατηρείται στην κατάψυξη, αφού αλείψουμε τις μπάλες με λίγο ελαιόλαδο. Πριν τις χρησιμοποιήσουμε, τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν στο ψυγείο. Κατόπιν σε θερμοκρασία δωματίου και αφού ξεκουραστούν λίγο ανοίγουμε φύλλο.

Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο, για 1-2 μέρες, αφού πρώτα την λαδώσουμε με λίγο ελαιόλαδο. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Στο ψυγείο η ζύμη θα φουσκώσει αρκετά, γι αυτό όταν θα την χρησιμοποιήσουμε θα την ζυμώσουμε ελαφρά και θα φτιάξουμε πάλι μπάλες. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και φουσκώσει ελαφρώς, έπειτα, ανοίγουμε το φύλλο σε πίτσες.



 Για να γίνει η πίτσα τραγανή, δεν πρέπει να προσθέσουμε πολλά υλικά, επάνω από τη ζύμη.

Μπορούμε να φτιάξουμε καλτσόνε, να διπλώσουμε δηλαδή τη ζύμη , με την γέμιση της αρεσκείας μας και να την ψήσουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου