Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Τούρτα σοκολάτας με άρωμα καφέ




Υλικά για το σοκολατένιο παντεσπάνι διαμέτρου 28-30 εκ.:



  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ.Γεωργίου
  • 50γρ. σκόνη κακάο Van Houten της Ιον
  • 6 μεσαία αβγά
  • 60γρ. αμυγδαλόσκονη




Υλικά για την κρέμα:




  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας νες καφέ + 2 κουταλιές ζεστό νερό
  • 4 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι
  • 500 γρ. τυρί Μασκαρπόνε (2 συσκευασίες των 250γρ.)
  • 500 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης) της ΦΑΓΕ


Σιρόπι:




  • 1 κούπα δυνατό Γαλλικό καφέ + 2 κουταλιές νες καφέ
  • 4 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι


Για την επικάλυψη:




  • 100γρ. τριμμένη πικρή σοκολάτα Παυλίδης
  • 3-4 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κακάο(κοσκινισμένη)



Εκτέλεση – Παντεσπάνι:











Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο.












Δουλεύουμε στο μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη τα αβγά.











Κατόπιν ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιγά σιγά (αφού έχουμε σβήσει το μίξερ) το αλεύρι με το κακάο και την αμυγδαλόσκονη. 












Στρώνουμε σ’ ένα ταψί ή τσέρκι οπωσδήποτε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στην μεσαία σκάλα, στους 170˚C για 25-30’.














Την επόμενα μέρα μοιράζουμε το σοκολατένιο παντεσπάνι σε 3 μέρη.





ΤΙΡ: Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αμυγδαλόσκονη, τότε θα βάλουμε 160γρ. αλεύρι και 50γρ. κακάο.



Εκτέλεση κρέμας:



 Αρχικά διαλύουμε τον καφέ σε με το νερό και αφού διαλυθεί προσθέτουμε το ρούμι.
στο μίξερ τη ζάχαρη, το μίγμα το καφέ-ρούμι και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ρευστό μίγμα.(Προσοχή να μην γίνει σαντιγύ).
Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το τυρί. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ενιαία κι πολύ αφράτη κρέμα.




Σιρόπι:





Ετοιμάζουμε ένα πολύ δυνατό Γαλλικό καφέ, φιλτράροντας 2-3 κουταλιές καφέ σε 250ml νερό και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Προσθέτουμε και το ρούμι.







Συναρμολόγηση τούρτας:











Σε μια στρογγυλή πιατέλα, τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι από το παντεσπάνι και με ένα κουτάλι το ποτίζουμε με το σιρόπι μας.







 





Κατόπιν προσθέτουμε μια στρώση κρέμας με τη σπάτουλα, πάλι παντεσπάνι, σιρόπι, κρέμα, κτλ. τελειώνοντας καλύπτουμε παντού με κρέμα.











Πασπαλίζουμε την τριμμένη σοκολάτα την τούρτα μας και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Την στιγμή που θα σερβίρουμε, την πασπαλίζουμε με κακάο (χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου