Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Λαγάνα








ΥΛΙΚΑ: 



  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 500γρ. αλεύρι χωριάτικο ή ζυμωτό μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 600ml χλιαρό νερό (στους 30˚C)


Για το πασπάλισμα:
 
Σησάμι
Γλυκάνισος(προαιρετικά)



Η λαγάνα είναι πολύ εύκολη να τη φτιάξουμε, είτε διαθέτουμε δυνατό μίξερ, είτε την ανακατέψουμε σε ένα μπολ με τα χέρια μας, γιατί δεν θέλει καθόλου ζύμωμα. Απλά να ενωθούν όλα τα υλικά.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:





Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα 500ml από το χλιαρό νερό( ΠΡΟΣΟΧΗ: να μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας και να μην καούμε, αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και η λαγάνα δεν θα φουσκώσει). Τα ανακατεύουμε στο μίξερ ή στο χέρι και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα 100ml, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.





 




Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική σακούλα και το αφήνουμε για 1 ώρα, να φουσκώσει.













Κατόπιν ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει η ζύμη και την μοιράζουμε σε 3 ή 4 ίσα μέρη. 










Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο σε σχήμα οβάλ, το τοποθετούμε σε λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ανέβει για ακόμα 30’.







Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί(άδειο), να ζεσταθεί στην μεσαία σχάρα.
Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, με ένα πινέλο αλείβουμε τη λαγάνα με νερό, πασπαλίζουμε με σησάμι και γλυκάνισο και την πατάμε με τα δάκτυλά μας κάνοντας λακκουβίτσες.






Μεταφέρουμε προσεκτικά τη λαγάνα με τη λαδόκολλα επάνω στο καυτό ταψί.
Ψήνουμε για 25-30’.
Βγάζουμε τη λαγάνα από το φούρνο και την βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο και για τις υπόλοιπες 2 ή 3 λαγάνες.


ΤΙΡ:


Μπορούμε αν θέλουμε να ψήσουμε τις υπόλοιπες λαγάνες την επόμενη μέρα. Τυλίγουμε τη ζύμη, αφού έχει ανέβει μετά από 1 ώρα, σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Την επομένη αφήνουμε λίγο τη ζύμη να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου και ανοίγουμε δύο φύλλα λεπτά σε σχήμα οβάλ, τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ανέβουν για 30’….κτλ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου