Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Speculaas: Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μυρωδικά, από την Ολλανδία








Υλικά:

 

 


  • 250γρ. βούτυρο Lurpak (λιωμένο)

  • 250γρ. μαύρη ζάχαρη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου

  • 1 μεγάλο αβγό

  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 Συνολικά 25γρ. από τα παρακάτω μπαχαρικά:


  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίτζερ

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού άσπρο και μαύρο πιπέρι

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι

  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλλα

  • 1 πρέζα αλάτι(ανθός)

 

Εκτέλεση:



 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με όλα τα μυρωδικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά και το ανακατεύουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.

 

 

 


 

 

 

Ρίχνουμε και το μίγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας, πλάθοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.

 

 

 

 

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε για 30’ στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.

 

 

 

 

Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη, ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε πάχος περίπου 1/2 εκ. 

 

 

 

 

 

 

 

Με διάφορα κουπ πατ πλάθουμε μικρά μπισκότα

 

 

 

 

 

 

 

 

 και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας  μικρή απόσταση ανάμεσα τους (με το ψήσιμο απλώνουν λίγο).

 

 

 

 

 

 

 

Ψήνουμε για 9΄- 10΄, στη μεσαία σχάρα.

Όταν τα βγάλουμε, είναι μαλακά, τα αφήνουμε 5΄ στο ταψί

και κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα. 

Όταν κρυώσουν εντελώς, γίνονται πολύ τραγανά και μυρωδάτα.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.


ΤΙΡ: Μπορούμε να τα ψήσουμε και στους 160˚C στον αέρα (για 2 ταψιά), για 9΄ - 10΄. 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου