Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Κουραμπιέδες







Υλικά:


 

  • 600γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (Lurpak και Δωδώνης πρόβειο)
  • 400γρ. φυτικό βούτυρο (Φυτίνη)
  • 4 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα(ακαβούρδιστα)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 stick βανίλιας ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
  • 1.200γρ με 1.500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου


1 με 1,5 κιλό ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Προαιρετικά:λίγο ανθόνερο






Εκτέλεση:



Οι κουραμπιέδες είναι το πιο χαρακτηριστικό μπισκότο των Χριστουγέννων.








Κόβουμε τα αμύγδαλα, σε όχι πολύ μικρά κομμάτια.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το 1 κιλό από το αλεύρι (γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλο), με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.







 
Χτυπάμε στο μίξερ (με το εξάρτημα του αναδευτήρα), για 20΄, το βούτυρο, τη ζάχαρη τη βανίλια και τους κρόκους, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Όλη η επιτυχία του κουραμπιέ είναι το πολύ καλό χτύπημα του βουτύρου.




Χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ούζο και περίπου το 1 κιλό από το αλεύρι.

Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας(200γρ.). Μόλις η ζύμη πάψει να κολλάει, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.
 Μπορεί να μην το πάρει όλο το 1,5 κιλό.








Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5΄-10΄σκεπασμένη στο ψυγείο και πλάθουμε ότι σχήμα θέλουμε. Εγώ έφτιαξα μικρές μπάλες σαν καρύδι, τις πάτησα λίγο με το χέρι, στο κέντρο 








και διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα. Τα τοποθέτησα σε απόσταση μεταξύ τους στο ταψί, (χωρίς να το βουτυρώσω), αφού το κάλυψα με λαδόκολλα. 




Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στον αέρα, στους 160˚ C και ψήνουμε για 40 με 45΄, ανάλογα με το μέγεθος. 








Μόλις αφαιρέσουμε το ταψί οι κουραμπιέδες είναι μαλακοί, γι αυτό δεν τους ακουμπάμε ή τους μετακινούμε, γιατί είναι πολύ αφράτοι και θα σπάσουν οπωσδήποτε.







 



Έτσι όπως είναι στο ταψί, τους ραντίζουμε(προαιρετικά) με ανθόνερο και τους σκεπάζουμε με πολύ άχνη και τους αφήνουμε ακίνητους, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. 





Όταν κρυώσουν προσθέτουμε κι άλλη άχνη και τους αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο για να μην μαλακώσουν.



ΤΙΡ:

Δεν χρειάζεται να καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν καθώς θα ψήνονται οι κουραμπιέδες, επειδή η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.  Ούτως ή άλλως θα καβουρδστούν καθώς θα ψήνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου