Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Cupcakes αμυγδάλου με αχλάδια γλασσέ






Υλικά για τα cupcakes:




  • 125γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak (1/2 κούπα)
  • 1,5 κούπες ζάχαρη άχνη, (200γρ.)
  • ½ κούπα αμυγδαλόσκονη (60γρ.)
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μύλοι Αγ. Γεωργίου, 80γρ.)
  • ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού
  • 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά (½ κούπα ή 125ml)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς αμυγδάλου
  • Λίγη άχνη για το πασπάλισμα

Η κούπα να χωράει 250ml νερό



Υλικά για τα γλασαρισμένα αχλάδια με σάλτσα μελιού:




  • 4 - 5 αχλάδια σφιχτά
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο Lurpak
  • 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο
  • 3 – 4 κουταλιές της σούπας μέλι, περίπου 100ml
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κουταλιές λικέρ Cointrau ή 5-6 κουταλιές λευκό κρασί (ημίγλυκο)




Εκτέλεση αχλαδιών με τη σάλτσα μελιού:









Αρχικά καθαρίζουμε τ΄ αχλάδια, αφαιρώντας μόνο τη φλούδα τους και τα κόβουμε σε 3-4 πλατιά κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος τους.











Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι προσθέτοντας το λάδι και το βούτυρο.












Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κομμάτια του αχλαδιού, για περίπου 2-3΄.






 

 




Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι και το δεντρολίβανο.







 Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγά σιγά τα υγρά θα εξατμίζονται και τα αχλάδια θα αρχίσουν να μαλακώνουν. Μετά από περίπου 3΄ - 4΄, ρίχνουμε και το λικέρ ή το κρασί, σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για περίπου 1΄.
Δοκιμάζουμε μ΄ ένα μαχαιράκι αν μαλάκωσαν τ΄αχλάδια, αφαιρούμε το δενδρολίβνο και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν, μέσα στη σάλτσα τους.







 Εκτέλεση cupcakes:



  





Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, τη ζάχαρη και το baking powder.












Προσθέτουμε στο μίγμα την εσάνς αμυγδάλου και τα ασπράδια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά με ένα σύρμα.












Σ΄ ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα, περίπου σε 4΄ - 5΄ και να έχει ένα ευχάριστο άρωμα.








Θα έχει σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, γι αυτό κουνάμε το τηγάνι για να δούμε το χρώμα του βουτύρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!, ο χρόνος ανάμεσα στο αρωματισμένο βούτυρο και το καμένο είναι πολύ σύντομος. Γι αυτό αν το βούτυρο αρχίσει να καπνίζει είναι πολύ αργά. Πετάξτε το γιατί κάηκε!!!








Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό βούτυρο, (μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι), στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς.(Το ίζημα που σχηματίστηκε στον πάτο του τηγανιού, το πετάμε).









Μοιράζουμε το μίγμα σε θήκες για cupcake ή muffin ή σε θηκάκια χάρτινα, αφού τα βουτυρώσουμε πρώτα, αφήνοντας 1 εκ. από την επιφάνεια της θήκης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στην αντίσταση στους 175˚C αρχικά για 15’.













Κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες.(Μπορούμε αν θέλουμε, να τα τοποθετήσουμε και ολόκληρα).










Ανοίγουμε το φούρνο κι αν έχουμε συρόμενη σχάρα, προσθέτουμε μ΄ένα πλατύ μαχαίρι τ΄αχλάδια, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ρίχνουμε μια κουταλιά σάλτσα σε κάθε θηκάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15΄. (Αλλιώς βγάζουμε το ταψί και προσθέτουμε τ΄αχλάδια).










Δοκιμάζουμε (από τα πλάγια), με ένα μαχαίρι και αν δεν βγει καθαρό σκεπάζουμε τα κεκάκια με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5' ακόμα.











Τα αφαιρούμε από τα φορμάκια, τα τοποθετούμε σε σχάρα και όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά).



ΤΙΡ:



1. Μπορούμε να ψήσουμε τα cupcakes, χωρίς τ΄αχλαδάκια για 25΄- 30΄ και όταν κρυώσουν, να προσθέσουμε τα κομμένα σε φέτες αχλαδάκια, με μια κουταλιά σάλτσα και λίγη άχνη.

2. Με τους κρόκους, που περίσσεψαν, μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα μπισκότα σαμπλέ με μαρμελάδα.








Μπισκότα "σαμπλέ" γεμιστά με μαρμελάδα

 







Υλικά:



  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 100γρ. ζάχαρη, περίπου ½ κούπα
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • Περίπου 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όλα Μύλοι Αγίου Γεωργίου, περίπου 3 κούπες

 Μαρμελάδα βερίκοκο ή ότι φράουλα ή πορτοκάλι ή…κτλ.
1 αβγό για το άλλειμα



Η κούπα να χωράει 250ml νερό

 
 


Εκτέλεση:





Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.

Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα, την ζάχαρη και τους κρόκους.
Προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο - λίγο το μίγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30΄.










 

Στρώνουμε το ταψί μας με λαδόκολλα και πατάμε με το χέρι μας κατευθείαν στο ταψί, μικρά στρογγυλά κομμάτια από την ζύμη μας, περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε τα μπισκότα μας ή με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι (για να μην χαλάσει το σχήμα τους, επειδή η ζύμη είναι πολύ αφράτη).


 








 



Τα στρώνουμε αραιά το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο, φουσκώνουν και μεγαλώνουν. 











 
 

Προαιρετικά ανοίγουμε στα μισά μπισκότα μία τρύπα στο κέντρο (με ένα κουταλάκι), για να φαίνεται η μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε ένα αβγό (ολόκληρο) με 2 κουταλιές νερό, αλείβουμε τα μπισκότα και τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα, για περίπου 20’.
 












 

Όταν κρυώσουν στρώνουμε στα μισά μπισκότα με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και κολλάμε και τα άλλα μισά από πάνω.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου