Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Κέικ λεμονιού με γλάσο λεμονιού

  





Υλικά:


  • 220γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak ή 200γρ. καλαμποκέλαιο
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 4 μέτρια αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό ή πρόβειο χωρίς την πέτσα(200γρ.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού(100γρ.)
  • ξύσμα 2 μεγάλων λεμονιών
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου


Για το γλάσο:


  • 1 κούπα άχνη
  • 3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού


 Η  κούπα να χωράει 250ml νερό




Εκτέλεση:




Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.





Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη σόδα και το baking και τρίβουμε τα φρεσκοκομμένα λεμόνια.










Λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε και το αναμιγνύουμε με τη ζάχαρη.











Τα ανακατεύουμε μ’ ένα σύρμα και προσθέτουμε σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας 1-1 τα αβγά.








Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το γιαούρτι. Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. 








Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα ή τοποθετούμε μια βρεγμένη λαδόκολλα, σε μια στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ.








Ψήνουμε στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 50’ (ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν βγει εντελώς στεγνό, το αφήνουμε ακόμα για 5’). 









Το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, αφαιρούμε αμέσως τη λαδόκολλα και όταν κρυώσει εντελώς, το περιχύνουμε με το γλάσο και το αφήνουμε να στεγνώσει.






Γλάσο:






Ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ρέει το γλάσο. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χυμό ακόμα. 






ΤΙΡ:

1. Αν θέλουμε μπορούμε να χωρίσουμε τους κρόκους, από τ’ ασπράδια.

Τα χτυπούμε στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μίγμα του κέικ, στο τέλος.

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου