Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Κέικ με καρύδα και σιρόπι πορτοκαλιού





Υλικά:



  • 250γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (Lurpak ή Φλώρα)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 5 μεγάλα αυγά
  • ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
  • 1 κούπα αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (100γρ.)
  • 1 γιαούρτι αγελαδίτσα ή natural (200 γρ.)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο (150γρ.)
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (180γρ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια

Σιρόπι:



  • 1,5 κούπα ζάχαρη (375γρ.)
  • 1 κούπα νερό (250γρ.)
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι (125γρ.)
  • ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού

Λίγη τριμμένη καρύδα για το γαρνίρισμα


Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό



Εκτέλεση:





Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι, για να κρυώσει. 
Βράζουμε τη ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού και το νερό, για 5΄(αφού αρχίσουν να χοχλάζουν).
Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.










Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά από 5΄, ρίχνουμε ένα-ένα τ΄ αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 5΄.












Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά την καρύδα, το γιαούρτι, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.













Στρώνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί, (διαμέτρου 26-28 εκ.). 











Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 175˚C για 40΄- 45΄(ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι κι αν δεν είναι στεγνό, ψήνουμε για 5’ ακόμα).












Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το τρυπάμε με ένα μαχαίρι και το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με το κρύο σιρόπι.







 




 Όταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα.







2 σχόλια:

  1. Το κέικ σου ειναι στο φουρνο μου..
    Απο τις ποιο Άψογές συνταγές κεικ, οπως η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
    Ειχα δοκιμασει τα Υγρό κέικ λεμονιού
    αλλά ακόμα δεν τα έχω πετύχει..

    καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όταν λέω υγρό κέικ, δεν εννοώ να γίνει ρευστό, όπως τα σοκολατένια κέικ, αλλά είναι ένα πολύ δροσερό και αφράτο κέικ, όπου το γλάσσο του λεμονιού κάνει τη διαφορά και του δίνει υγρασία.

      Διαγραφή