Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Μπισκότα «σαμπλέ» με γέμιση γλυκού μαστίχας Χίου









Υλικά:



  • 250 γρ. φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη) σε θερμοκρασία δωματίου,(1 κούπα)
  • 80γρ. κρόκους (περίπου 4 κρόκους αβγών)
  • 125γρ. καστανή ζάχαρη, (1/2 κούπα)
  • 1 κοφτό κουταλάκι baking powder
  • 1 κοφτό κουταλάκι σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχας
  • ξύσμα 1 μικρού λεμονιού
  • 1 κοφτό κουταλάκι τριμμένη μαστίχα Χίου
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (1 κούπα και 1/3 της κούπας)
  • 120γρ. σκόνη αμυγδάλου, (1 κούπα)


  • 1 ολόκληρο αβγό και 3 κουταλιές της σούπας νερό, για το άλλειμα
  • Μαστίχα Χίου, γλυκό υποβρύχιο, για το γέμισμα


Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό


Οδηγίες:




Ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, τη σόδα, τη μαστίχα και το baking powder.
Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, με την ζάχαρη, το ξύσμα και τους κρόκους.
Προσθέτουμε το λικέρ και το μισό από το μίγμα του αλευριού.






 

Σβήνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.







Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30΄.
Στρώνουμε το ταψί μας με λαδόκολλα και πλάθουμε κατευθείαν στο ταψί,







 
 μικρά στρογγυλά κομμάτια από την ζύμη μας, τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε τα μπισκότα μας ή με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι (για να μην χαλάσει το σχήμα τους, επειδή η ζύμη είναι πολύ αφράτη).





Τα στρώνουμε αραιά το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο, φουσκώνουν και μεγαλώνουν λίγο.
Προαιρετικά ανοίγουμε στα μισά μπισκότα μία τρύπα στο κέντρο (με την άκρη ενός μολυβιού), για να φαίνεται η μαστίχα.
Ανακατεύουμε ένα αβγό (ολόκληρο) με 3 κουταλιές νερό, αλείβουμε τα μπισκότα 







 

και τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα, για 10'-12’ ακριβώς.








 
Όταν κρυώσουν στρώνουμε (προσεκτικά γιατί σπάνε), τα μισά μπισκότα με μισό κουταλάκι γλυκό μαστίχα και κολλάμε και τα άλλα μισά από πάνω.





ΤΙΡ:

 


1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί φυτικό βούτυρο, φρέσκο βούτυρο Lurpak 
2. Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα μπισκότα, με λίγη καστανή ζάχαρη, χωρίς να τα γεμίσουμε με μαστίχα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου