Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Μακαρόνια με μελάνι σουπιάς




Υλικά για 4 άτομα:



  • 2-3 φρέσκιες μέτριες σουπιές με το μελάνι τους, περίπου 500 - 600γρ.
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 πακέτο μακαρόνια Linguini ή Ταλιατέλες Barilla (500γρ.)
  • 2 κούπες ζεστό νερό με το μελάνι(περίπου)
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού



Οι σουπιές πρέπει να είναι φρέσκες και να προσέξουμε, όταν τις καθαρίζουμε, να μην σπάσουμε τον σάκο με το μελάνι, γιατί αυτό θα δώσει όλη τη νοστιμιά, αλλά και το χρώμα στην μακαρονάδα μας.


Εκτέλεση:








Αρχικά πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις σουπιές. 




 Αφού ανοίξουμε προσεκτικά τους σάκους με τα μελάνια, τα διαλύουμε (φορώντας γάντια, γιατί θα μαυρίσουν τα χέρια μας), σε 1 κούπα χλιαρό νερό. Αφού περάσει λίγη ώρα και κατακαθίσει η άμμος που πιθανόν να έχουν, τα σουρώνουμε προσεκτικά, για να μην βάλουμε κατά λάθος άμμο στο φαγητό μας. Δεν πετάμε τους σάκους με το μελάνι, γιατί θα προσθέτουμε συνεχώς νερό σ΄αυτούς και θα τους σουρώνουμε, μέχρι να χυλώσουν τα μακαρόνια μας.







 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν.





Προσθέτουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε για 10΄να πιουν τα υγρά τους.













Συνεχίζουμε με το κρασί, το αφήνουμε 1΄-2΄ για να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν με τη ντομάτα, τη δάφνη, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τις φλούδες, τις 2 κούπες ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 45΄σε μέτρια φωτιά.








Όταν οι σουπιές μαλακώσουν, τις σουρώνουμε (για να μην παραψηθούν), αφαιρούμε τη φλούδα και τις δάφνες και ετοιμάζουμε την μακαρονάδα μας, ως εξής.









Στη κατσαρόλα τοποθετούμε τα μακαρόνια με το ζεστό υγρό από τις σουπιές. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε συνεχώς υγρό (από το σουρωμένο μελάνι), μέχρι να μαλακώσουν τα μακαρόνια και να γίνουν al dente.









 5΄πριν το τέλος προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες σουπιές.
Επειδή το μελάνι είναι λίγο αλμυρό, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι προς το τέλος, για να μην γίνει το φαγητό αλμυρό.



Σερβίρουμε αμέσως, τα κατάμαυρα μακαρόνια με την μοναδική και ιδιαίτερη γεύση, γιατί πήζουν πολύ γρήγορα και χάνουν την υφή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου