Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

«ΛΕΜΟΝΙ» Γλυκό του κουταλιού


Υλικά:



  • 3-4 χοντρόφλουδα μεγάλα λεμόνια
  • 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • Προαιρετικά: 1 κουταλιά γλυκόζη, για να μη ζαχαρώσει το γλυκό
  • Για κάθε 3 κούπες υγρό, προσθέτω 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)


Η κούπα να χωράει 250ml νερό


Εκτέλεση:


Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα λεμόνια είναι άφθονα και μυρωδάτα.
Διαλέγουμε φρέσκα και χοντρόφλουδα και οι φίλοι με λεμονιές είναι πολύτιμοι.



 Αρχικά στύβουμε τα λεμόνια και φυλάμε το χυμό. Τρίβουμε απαλά την επιφάνεια του λεμονιού στον λεπτό τρίφτη, να φύγει μόνο η κίτρινη φλούδα. Καθαρίζουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια από τυχόν μαυρίλες ή χτυπήματα. Αφαιρούμε το εσωτερικό τους και κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές φέτες ή σε τετράγωνα.








Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό και το ξύσμα, μέχρι να σκεπαστούν και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομμάτια βυθισμένα μέσα στο νερό).











Κατόπιν βράζουμε τα λεμόνια, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 25’. Δοκιμάζουμε τη φλούδα να είναι μαλακή. Αν χρειαστεί συνεχίζουμε το βράσιμο για 5’. 










Τα αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι και αφού κρυώσουν, στραγγίζουμε τις φλούδες (μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα). Τις ζουλάμε με το χέρι μας, μια-μια για να φύγουν όλα τα υγρά. 









Μετράμε το υγρό και βάζουμε για κάθε 3 κούπες, 1 κιλό ζάχαρη (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτω κι άλλη ζάχαρη). 












Αφού βράσει το σιρόπι για 15' προσθέτουμε τη γλυκόζη, το χυμό του λεμονιού και τα κομμάτια του λεμονιού. Συνεχίζουμε το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 30'. Ξαφρίζουμε τον αφρό, που σχηματίζεται. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό για 24 ώρες.







 

Την επόμενη μέρα το ελέγχουμε, αν θέλει ακόμα λίγο δέσιμο.
Μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα κομμάτια με το λεμόνι και συνεχίζουμε (αν χρειάζεται) για λίγο το δέσιμο, μόνο με το σιρόπι.











Όταν δέσει καλά, τοποθετούμε πρώτα τα κομμάτια σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚C για να αποστειρωθούν και κατόπιν το σιρόπι. Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση και το γλυκό είναι έτοιμο.



Προσοχή. Όταν το γλυκό χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν το σιρόπι είναι ρευστό. Τότε το γλυκό είναι έτοιμο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου