Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

English maffin bread - Αφράτο ψωμί με μαγιά και γάλα




Υλικά:


  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Όλα μύλοι Αγ. Γεωργίου, (σχεδόν 8 κούπες)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16γρ.)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 125ml χλιαρό νερό, στους 30˚C, (1/2 κούπα)
  • 500ml χλιαρό φρέσκο γάλα 2%, (2 κούπες)

Για το πασπάλισμα της φόρμας:


  • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας κακαμποκάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι


Η κούπα να χωράει 250ml νερό

Το Αγγλικό αυτό ψωμάκι, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, είτε διαθέτουμε δυνατό μίξερ, είτε το ανακατέψουμε σε ένα μπολ με τα χέρια μας, γιατί δεν θέλει καθόλου ζύμωμα.


Εκτέλεση:


 

Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε αρχικά το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. 








 


Ανακατεύουμε ελαφρά και μετά από 5΄, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα.









 

 Ανακατεύουμε στο μίξερ για 1΄- 2΄, με το εξάρτημα του γάντζου ή στο χέρι, να ενωθούν όλα τα υλικά.








 
 
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική σακούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45΄, να φουσκώσει.







   

Λαδώνουμε 2 φόρμες και τις πασπαλίζουμε με  καλαμποκάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι.








 



 Μοιράζουμε το ζυμάρι σε 2 μέρη.







 

Τοποθετούμε τα ψωμιά μας στις φόρμες, πιέζοντας απαλά τη ζύμη, για να έχει λεία επιφάνεια.






Τα ξανασκεπάζουμε με πλαστική σακούλα και τ’ αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. 




 

Μετά από 15΄, πασπαλίζουμε και την επιφάνεια τους, με καλαμποκάλευρο.









Τ΄ αφήνουμε να φουσκώνουν για ακόμα 30΄.(Συνολικός χρόνος 45΄).






Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε τις φόρμες μας στην μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 45’- 50΄.






Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο και τα τοποθετούμε αμέσως πάνω σε σχάρα, για να μην μαλακώσουν, μέχρι να κρυώσουν καλά.





ΤΙΡ:


Χλιαρό νερό και γάλα σημαίνει, να μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας και να μην καούμε(30˚C), αλλιώς θα καταστραφεί η μαγιά και το ψωμί δεν θα φουσκώσει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου