Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

«Μαρμελάδα Μανταρίνι»


 

Υλικά:

  • 2 κούπες χυμό μανταρινιών Χίου(500γρ.)
  • Τις φλούδες των μανταρινιών που έστυψα
  • Νερό μέχρι να σκεπαστούν τα μανταρίνια
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • Προαιρετικά 1 κουταλιά γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό)
  • Για κάθε 5 κούπες του μίγματος, προσθέτουμε 4 κούπες ζάχαρη(1 κιλό)
  • 2 γαρύφαλλα (προαιρετικά)

Μετά το βράσιμο:
1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι και και ½ κούπα νερό
 
1 κούπα να χωράει= 250ml νερό


Προετοιμασία:
 




Αρχικά στύβουμε τα μανταρίνια και σουρώνουμε τον χυμό μέχρι να γεμίσουμε 2 κούπες.
















Καθαρίζουμε τις φλούδες από τα κοτσάνια και τις στυμμένες φετούλες.













Κόβουμε με το ψαλίδι τις φλούδες σε λεπτές φέτες.






Εκτέλεση:






Βάζουμε τις φετούλες σε μια κατσαρόλα.











Προσθέτουμε τις 2 κούπες μανταρίνι και συμπληρώνουμε με νερό,
μέχρι να σκεπαστούν.
Τοποθετούμε ένα πιάτο με λίγο βάρος και τα αφήνουμε για 24 ώρες (το
πιάτο θα κρατήσει τις φλούδες του μανταρινιού βυθισμένα μέσα στο
νερό).











Αρχικά ανάβουμε τη φωτιά και όταν αρχίσει να χοχλάζει το μίγμα,
μετράμε περίπου 20΄- 25΄.
Δοκιμάζουμε αν έχει βράσει η φλούδα αλλιώς συνεχίζουμε ακόμα για
5΄.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο κι επειδή μετά το βράσιμο η στάθμη του
υγρού έχει μειωθεί, προσθέτουμε 1 κούπα(½ νερό και ½ πορτοκάλι).









Κατόπιν μετράμε το μίγμα και για κάθε 5 κούπες, θα προσθέσουμε 1 κιλό
ζάχαρη.
Εμένα βγήκαν 6 κούπες κι έβαλα 1.200γρ. ζάχαρη.
Ανάβουμε πάλι τη φωτιά και μόλις αρχίζει να χοχλάζει προσθέτουμε το
λεμόνι, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη.












Βράζουμε τη μαρμελάδα για 25΄ - 30΄.











Όταν δέσει καλά, τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, που
τα έχουμε βάλει στον φούρνο για 15΄ στους 100˚ για να
αποστειρωθούν.
Τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται η
κονσερβοποίηση) και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
 


TIP:
 
  Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό παίρνουμε
λίγη μ΄ένα κουτάλι, σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν είναι ρευστή. Τότε η μαρμελάδα
είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου