- 120γρ. καλαμποκέλαιο
- 80γρ. καστανή ζάχαρη(παχύρευστη)
- 150ml μελάσα
- 130ml ζεστό νερό
- 50ml χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού Μέρλιν
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουτ/κι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1
γεμάτη κουταλιά της σούπας baking powder
- 2 κουτ/κια του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ/κι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1,5 κουτ/κι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κουτ/κι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 πρέζα
αλάτι και πιπέρι
- 1/4 κουτ/κι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak(40γρ.)
- 200γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
- Μερικούς ξηρούς καρπούς (καρύδια φουντούκια καβουρδισμένα αμύγδαλα, κράμπερις και σταφίδες).
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στην αντίσταση.
Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στην μακρόστενη φόρμα του κέικ (την μεσαία).
Σε
ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και όλα τα μπαχαρικά.
Σε
ένα άλλο μπολ, διαλύουμε τη μελάσα στο ζεστό νερό, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Εκτέλεση:
Σε
ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά
μ΄ ένα πιρούνι.
Κατόπιν
ρίχνουμε το αυγό και τη βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς.
Στο
τέλος ρίχνουμε και το μείγμα του αλευριού.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει το μίγμα μας λείο.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει το μίγμα μας λείο.
Το
αδειάζουμε στη μακρόστενη φόρμα και το ψήνουμε στο μεσαία θέση του φούρνου για
50΄. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα μαχαίρι στο κέντρο - θα
πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
Το
βγάζουμε το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Γλάσο:
Αφού κρυώσει εντελώς το κέικ, φτιάχνουμε το γλάσο.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα λιώνουμε σε μπαιν μαρί.
Το
απλώνουμε πάνω στο κέικ και αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μερικούς
ξηρούς καρπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου