ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

 Τραγανά Μπισκότα Βουτύρου με άρωμα βανίλιας

 




Υλικά:

  • 600 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 ασπράδια από μεγάλα αβγά
  • 250γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1,5 βανίλια
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό, Νο2 Μύλοι Αγίου Γεωργίου  


Οδηγίες:





Αρχικά αναμιγνύουμε σ΄ένα μπολ το αλεύρι με τη βανίλια, το αλάτι, την άχνη και το μπέικιν πάουντερ.








 
Κατόπιν ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά ταυτοχρόνως με τα χέρια μας, για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. 








 
Πλάθουμε λεπτά μπαστούνια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τ’ αφήνουμε να ξεκουραστούν για μία ωρίτσα στο ψυγείο.





Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 160˚C.





Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα ξαναπλάθουμε λίγο μαζί με την μεμβράνη, για να γίνουν στρογγυλά





 


 ή οβάλ,










 


ή με σχήμα.  

          
        









Αφαιρούμε την μεμβράνη, κόβουμε τα μπισκότα σε ροδέλες 


 













και τα τοποθετούμε στο ταψί, στην μεσαία σχάρα.






Αν θέλουμε τοποθετούμε μερικά μπαστούνια στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσουμε, όποτε τα έχουμε ανάγκη.







Μόλις πάρουν χρώμα σε 18΄- 20΄, 







 

τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.






ΤΙΡ:

1. Μπορούμε να τοποθετήσουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και με το ειδικό εξάρτημα, να φτιάξουμε τη ζύμη σε 2΄.


 
 2. Αν έχουμε το εξάρτημα κοπής για μπισκότα, τοποθετούμε σε αυτό τα μπαστουνάκια της ζύμης και δίνουμε διάφορα σχήματα στα μπισκότα μας.





..............................

Μπισκότα τύπου «Digestive»

 



 

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 250 γρ. νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μούλτι
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 2 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 5 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 50 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα στο μούλτι (προαιρετικά)
  • ξύσμα 1 μέτριου λεμονιού



Εκτέλεση:




 




 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τα αμύγδαλα και το baking.











Χτυπάμε το βούτυρο, το ξύσμα με τη ζάχαρη στο μίξερ για 3’-5’. 




 


Προσθέτουμε αρχικά το μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και στο τέλος το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε για 30’ στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στον αέρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.











Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, σαν καρύδι, τα πατάμε ελαφρά με το χέρι μας και τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν λίγο.









Ή παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη ή με το χέρι μας, ανοίγουμε φύλλο σε πάχος περίπου 1 εκ. 







Κόβουμε τα μπισκότα μας ή με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και τα τοποθετούμε αραιά, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν λίγο.


Ψήνουμε για 18 - 20 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.
Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε 5’ στο ταψί, να κρυώσουν λίγο.




 


 
Κατόπιν αφαιρούμε το ταψί και μαζί με την λαδόκολλα, τα τοποθετούμε σε σχάρα και όταν κρυώσουν εντελώς, τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.



ΤΙΡ. Αντί για βρώμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άγλυκα μούσλι ή κορν φλέικς.


 .....................................


Μπισκότα με Αμυγδαλόπαστα και άρωμα Μαστίχας








Υλικά:

  • 2 κούπες (300γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
  • 250γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/5 κούπας (100γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 8 σταγόνες εσάνς μαστίχας 
  • 300γρ. αμυγδαλόπαστα (Marzipan)


Για το πασπάλισμα:



Λίγη ζάχαρη άχνη
Αφράτα μπισκοτάκια, ιδανικά για το τσάι μας ή τον καφέ μας




Εκτέλεση:





 
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε μ’ ένα πιρούνι το αλεύρι, την αμυγαλόπαστα, τη κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.









Χτυπάμε για-περίπου 5 λεπτά στο μίξερ (με το εξάρτημα του αναδευτήρα), το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αβγό.
Κατόπιν προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το μίγμα με το αλεύρι. Γίνεται μια ζύμη που κολλάει αρκετά, όμως δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 45’, ώστε να παγώσει του βούτυρο και να μπορέσουμε να πλάσουμε τα μπισκότα μας.







 

Πλάθουμε μικρές μπάλες σαν καρύδι, τις τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους, σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 160˚ C και ψήνουμε για 15΄-17΄.











Μόλις πάρουν λίγο χρώμα και είναι ακόμα μαλακά, τα αφαιρούμε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.










Όσο είναι ακόμα ζεστά τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Όταν κρυώσουν τα μπισκότα γίνονται αφράτα και πολύ νόστιμα.





Τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο για να μην μαλακώσουν.




 

............................. 

Κουλουράκια Σμυρναίικα χωρίς αβγά

 




Υλικά:

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο πρόβειο Δωδώνης
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο Lurpak
  • ½ κούπα ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • ½ κούπα κονιάκ
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • ½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιών
  • 1/2 φακελάκι baking powder
  • 2-3 βανίλιες (προαιρετικά)
  • 1.250γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου


 Για το άλειμμα:

1 αβγό + 3 κουταλιές νερό


1 κούπα = 250 ml νερό


Εκτέλεση:


 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο (σχεδόν άσπρο). Προσθέτουμε τα υγρά (λάδι, πορτοκάλια), το ξύσμα και το baking powder μαζί με 4-5 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν. 





Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι, προσέχοντας να μην την παραζυμώσουμε, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι. Μόλις η ζύμη δεν κολλάει σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.







 

Τη σκεπάζουμε με πετσέτα την αφήνουμε 10’ να ξεκουραστεί και πλάθουμε κουλουράκια σε μπαστουνάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.





Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο τ’ αλείβουμε με το αβγό, με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 160°C. για περίπου 30 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα πλάσετε τα κουλούρια).







 

Προαιρετικά, αφού πλάσουμε τα κουλουράκια αντί να τα αλείψουμε με το αβγό, τα περνάμε σε ζάχαρη κρυσταλλική.






 



Για να δούμε αν έχουν ψηθεί, σηκώνουμε ένα κουλουράκι. Θα πρέπει να έχει πάρει χρώμα από κάτω.

 


Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.




...................................

Παραδοσιακά ανεβατά Πασχαλινά Κουλούρια Ρόδου (ζαχαρένια)




Υλικά:

  • 350γρ. έτοιμο προζύμι
  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 250γρ. φυτικό βούτυρο Μινερβίνη (1 κούπα)
  • 80γρ. ελαιόλαδο(1/3 κούπας)
  • 250γρ. φρέσκο ζωικό βούτυρο Lyrpak (1 κούπα)
  • 330γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/3 κούπας)
  • 125ml χλιαρό νερό (1/2 κούπα) και 1 πρέζα αλάτι και 1 σταγόνα ανθέλαιο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα και 80ml κονιάκ(1/3 κούπας)
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαστίχι
Για το άλλειμα:

  • 1 αβγό
  • 1 σταγόνα ανθέλαιο
  • 2-3 κουταλιές νερό
Για το δεύτερο ζύμωμα:

  • 1 κούπα νερό 1 σταγόνα ανθέλαιο(όσο πάρει)

Η μία κούπα να χωράει 250ml νερό
Εκτέλεση:
 Τα παραδοσιακά ανεβατά ζαχαρένια κουλουράκια της Ρόδου, γίνονται κάθε Πάσχα από τις παλιές Ροδίτισσες και μεταδίδονται από μάνα σε κόρη. Θέλουν εμπειρία και πολύ μεγάλη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τη κούραση. 






  Αρχικά αγοράζουμε το προζύμι από το φούρνο ή αν έχουμε κέφια το φτιάχνουμε μόνες μας. Θα χρειαστούμε όμως 3 με 4 ημέρες. Παίρνουμε μια κούπα αλεύρι και λίγο νερό και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μία νάυλον και το αφήνουμε μέχρι την επόμενη ημέρα, στον πάγκο της κουζίνας μας.






 

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, για 3 με 4 ημέρες, προσθέτοντας κάθε μέρα στο ζυμάρι μας, 1 κούπα αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Θα δούμε ότι μετά την δεύτερη ημέρα, το ζυμάρι μας θα είναι διπλάσιο. Γι΄αυτό ίσως την τρίτη μέρα είναι έτοιμο.









 
Ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου με το λάδι, προσέχοντας να μην τα κάψουμε. Σε δυνατό μίξερ χτυπάμε τα λιωμένα βούτυρα με τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά. 







Αφού χτυπηθούν λίγο και λιώσει η ζάχαρη, σβήνουμε το μίξερ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το δούλεμα της ζύμης για ακόμα 20’.(Αν τα ζυμώσουμε με τα χέρια, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 1 ώρα).









Σβήνουμε το μίξερ σκεπάζουμε τη ζύμη με νάιλον σακούλα και πετσέτα και την αφήνουμε να «κοιμηθεί» για 12 ώρες, μέσα στον σβηστό φούρνο (συνήθως ζυμώνουμε το βράδυ και την αφήνουμε όλη τη νύχτα).







Την επόμενη μέρα αρχικά μοιράζουμε τη ζύμη σε 4-5 μέρη. Τοποθετούμε σε μια κούπα νερό, 1 σταγόνα ανθέλαιο.Παίρνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης και το δουλεύουμε για 2΄με 3΄ στο μίξερ, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές από το νερό με το ανθέλαιο. Αυτό το κάνουμε για να μαλακώσουμε τη ζύμη.






Κατόπιν πλάθουμε λεπτά κορδόνια. Τ΄ αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστούν και μετά πλάθουμε τα κουλουράκια. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια της ζύμης.







 
Τα τοποθετούμε σε ταψιά ή λαμαρίνες, τα σκεπάζουμε με κουβέρτες και τα αφήνουμε να ανέβουν για 10-12 ώρες, σε ζεστό μέρος.






 
Για να καταλάβουμε ότι έχουν ανέβει κάνουμε το εξής κολπάκι, που ακολουθεί η μαμά μου, (εκ Κάσου), για να είναι απόλυτα σίγουρη ότι η ζύμη ανέβηκε.
Παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού.










Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο μπολ με τη ζύμη μας. Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.





Ή μετά από 10 με 12 ώρες, ανοίγουμε ένα κουλουράκι με το χέρι μας κι αν σχηματίζει ίνες κι έχει ελαφρύνει, τότε είναι έτοιμο.





 

Αλείβουμε τα κουλουράκια με το μίγμα αβγού, νερού και ανθόλαδου.








 

Τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα για 25΄(2 ταψιά).
 Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.






Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.

  ..........................


 Κουλουράκια κρασάτα με σησάμι

 





Υλικά:


  • 1 κούπα ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • Προαιρετικά: 1 βανίλια και 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 φακελάκι baking powder
Σησάμι για το τύλιγμα
1 αβγό + 3 κουταλιές της σούπας νερό


1 κούπα = 250 ml νερό



Εκτέλεση:









Βάζουμε τα 6 πρώτα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε για 5΄.








Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι με το baking powder, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη, προσέχοντας να μην την παραζυμώσουμε. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη, γι’ αυτό μόλις η ζύμη δεν κολλάει σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.









 Τη σκεπάζουμε με πετσέτα την αφήνουμε 10’ να ξεκουραστεί, πλάθουμε λεπτά κορδόνια και




 




 φτιάχνουμε στρογγυλά κουλουράκια ή μπαστουνάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.






 

Τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με το αβγό, προσθέτουμε και το σησάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για περίπου 15-20 λεπτά.




Για να δούμε αν έχουν ψηθεί σηκώνουμε ένα κουλουράκια, που θα πρέπει να έχει πάρει χρώμα από και από κάτω.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.



 

...................................

                     Κουλουράκια πορτοκαλιού με ρακί

 




Υλικά:


  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lyrpak
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι ρακί
  • 1 και 1/2 κούπες ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1.400γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου


Για το άλειμμα:
1 αβγό + 3 κουταλιές νερό


1 κούπα = 250 ml νερό



Εκτέλεση:




 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα μας να γίνει αφράτο (σχεδόν άσπρο). Προσθέτουμε τα υγρά (λάδι, πορτοκάλια, ρακί), το ξύσμα και το baking powder μαζί με 4-5 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν. 



Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι, προσέχοντας να μην την παραζυμώσουμε, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι. Μόλις η ζύμη δεν κολλάει σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι.




 
Τη σκεπάζουμε με πετσέτα την αφήνουμε 10’ να ξεκουραστεί και πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια ή μπαστουνάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.



Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο τ’ αλείβουμε με το αβγό, με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 160°C για περίπου 30 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα πλάσετε τα κουλούρια).




Προαιρετικά, αφού πλάσουμε τα κουλουράκια αντί να τα αλείψουμε με το αβγό, τα περνάμε σε ζάχαρη κρυσταλλική.
Για να δούμε αν έχουν ψηθεί, σηκώνουμε ένα κουλουράκι. Θα πρέπει να έχει πάρει χρώμα από κάτω.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.





 

................................... 

 

Παραδοσιακά Συμιακά κουλουράκια με ανθόνερο και άχνη





Υλικά για 80-100 μικρά και λεπτά κουλουράκια:


  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 320ml χλιαρό νερό
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγία
  • 400γρ. φυτικό βούτυρο Φυτίνη
  • 100γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 180γρ. κονιάκ
  • 5 σταγόνες μαστιχέλαιο


Για το ζαχάρωμα:

  • 2 πακέτα ζάχαρη άχνη
  • 1 μπουκαλάκι διαλυμένο ανθόνερο ή
  • 3 σταγόνες ανθέλαιο σε 1,5 λίτρο νερό


Εκτέλεση:


Υπέροχα παραδοσιακά κουλουράκια, που τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές στη Σύμη την Μεγάλη Εβδομάδα. 



















Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και περίπου 2 κούπες από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός. 




























Το σκεπάζουμε, με νάιλον σακούλα και πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 2 ώρες.


























Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του κέικ, το βούτυρο με τη ζάχαρη, περίπου για 15’-20’, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το βούτυρο. Κατόπιν προσθέτουμε το προζύμι, το κονιάκ και το μαστιχέλαιο. 
































Σβήνουμε το μίξερ και ανακατεύοντας το μίγμα με το χέρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.

Γίνεται μια μαλακιά και αφράτη ζύμη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15’.

















 



 Κατόπιν παίρνουμε λίγη ζύμη, σαν καρύδι, την πλάθουμε λεπτό κορδόνι και φτιάχνουμε στρογγυλά κουλουράκια.

Τα αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.

















  Γίνονται 5 ταψιά του φούρνου. Κάθε ταψί που ετοιμάζουμε το σκεπάζουμε με νάυλον και πετσέτα ή κουβέρτα. Τα αφήνουμε να ανέβουν, σε ζεστό μέρος, για τουλάχιστον για 3-4 ώρες. Αφού ανέβουν,  τότε προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε (2 ταψιά κάθε φορά) στον αέρα στους 160°C, για περίπου 25’-30’, έως ότου ροδίσουν. Δεν τα αλείφουμε με αυγό.







Για το ζαχάρωμα:






Παίρνουμε 2 μπολ, στο ένα βάζουμε ανθόνερο και στο άλλο άχνη.

Βουτάμε μέσα στο ανθόνερο ένα ένα τα κουλουράκια, τα βγάζουμε αμέσως και τα πασπαλίζουμε σε κοσκινισμένη άχνη. 







 
Αφού περάσει αρκετή ώρα και στεγνώσουν καλά πάνω σε σχάρα, τα ξαναπασπαλίζουμε και τα τοποθετοούμε σε αεροστεγές δοχείο, όπου διατηρούνται για πολύ καιρό.

Μπορούμε να τα φυλάξουμε και αζαχάρωτα και να τα ζαχαρώνουμε λίγα λίγα.




  .............................

 

            Τραγανά κουλουράκια ή μπισκότα βουτύρου






Υλικά:

  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 4 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου(περίπου)
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού baking powder

Για το άλλειμα:
1 αβγό + 3 κουταλιές της σούπας νερό

1 κούπα = 250 ml νερό



Εκτέλεση:








Βάζουμε τα 6 πρώτα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε για 5΄.
Προσοχή!! Αν χτυπήσουμε το βούτυρο περισσότερο, τα κουλουράκια δεν θα πλάθονται εύκολα.







Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι με το baking powder, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη, προσέχοντας να μην την παραζυμώσουμε. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι, γι’ αυτό μόλις η ζύμη δεν κολλάει σταματάμε να το προσθέτουμε.



















Πλάθουμε λεπτά κορδόνια και φτιάχνουμε στρογγυλά κουλουράκια ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.









Αν φτιάξουμε μπισκότα απλώνουμε τη ζύμη και με ένα ποτήρι ή κουπ πατ κόβουμε τα μπισκότα μας.








Τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με το αβγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 °C για περίπου 15-20 λεπτά.

 



Για να δούμε αν έχουν ψηθεί σηκώνουμε ένα κουλουράκι ή μπισκότο, θα πρέπει να έχει πάρει χρώμα από και από κάτω.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.


 



Στα μπισκότα μπορούμε να βάλουμε λίγη μαρμελάδα και να τα ενώσουμε.


 




 

 Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.






 

.................................................... 

Μπισκότα φουντουκιού




Υλικά:


  • 250γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κούπας (125γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 και 1/2 κούπα (225γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 2 κούπες (250γρ.) χοντροαλεσμένα φουντούκια
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ φουντουκιού ή κονιάκ

Εκτέλεση:




Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, με τα φουντούκια, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.


 

Χτυπάμε στο μίξερ (με το εξάρτημα του αναδευτήρα), το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αβγό, μέχρι να αφρατέψουν.




Σβήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Γίνεται μια ζύμη που κολλάει αρκετά, όμως δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.


Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 45’, ώστε να παγώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να πλάσουμε τα μπισκότα μας εύκολα.
Πλάθουμε μικρές μπάλες σαν καρύδι και τις τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους, σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.


 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 160˚ C και ψήνουμε για 15΄-17΄.


Μόλις πάρουν χρώμα, τα αφαιρούμε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Όταν κρυώσουν τα μπισκότα γίνονται πολύ τραγανά.
Τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο για να μην μαλακώσουν.




.................................

«Cantucci» Παραδοσιακά Μπισκότα αμυγδάλου Τοσκάνης






Υλικά:






  • 250γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 680-700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι του Αγ. Γεωργίου
  • 125γρ. αμυγδαλόσκονη (1 κούπα)
  • 500γρ. αμύγδαλα ολόκληρα με τη φλούδα (2 κούπες)
  • 400γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 2/3 της κούπας)
  • 2 μεγάλα αυγά (120γρ.)
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού






Το μπισκότο «Cantucci», είναι το πιο παραδοσιακό επιδόρπιο της Τοσκάνης. Είναι μικρά τραγανά μπισκότα με ολόκληρα αμύγδαλα. Συνήθως, συνοδεύουν τον καφέ ή σερβίρονται μαζί με ένα ποτηράκι γλυκό κρασί από την Τοσκάνη, το vin santo, στο οποίο τα βουτάμε μέσα.






Εκτέλεση:








Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι και το baking (αφήνουμε 50γρ. από το αλεύρι για το τέλος).







 




Χτυπάμε στο μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τ΄αβγά για 5’.













 









Κατόπιν αλλάζουμε το εξάρτημα και προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι.















 



Μετά από 2΄, σβήνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε το μίγμα μας με τα χέρια μας, προσθέτοντας και τα αμύγδαλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.















 





Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10΄ και αφού απλώσουμε τη ζύμη στο πάγκο, φτιάχνουμε 4 - 5 μπαστούνια, περίπου 3-4 cm πλάτος και 1 cm ύψος, γιατί φουσκώνουν λίγο.













 






Πιέζουμε με τα χέρια μας, χρησιμοποιώντας λίγο από το αλεύρι, που έχουμε φυλάξει, προσέχοντας να μην προεξέχουν πολύ τα αμύγδαλα και τα μεταφέρουμε προσεκτικά στο ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. 


















Χαράζουμε ελαφρά αφήνοντας απόσταση 1 cm περίπου.

Ψήνουμε στην αντίσταση στους 180˚C, για 30΄ - 35΄, στη μεσαία σχάρα, σε δυο ταψιά, για να μην κολλήσουν(φουσκώνουν λίγο).











 








Όταν τα βγάλουμε, τοποθετούμε το ταψί σε σχάρα και τ΄ αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.




















 Όταν κρυώσουν καλά, ξανανάβουμε το φούρνο στην αντίσταση στους 180˚C.

Τεμαχίζουμε προσεκτικά τα μπισκότα διαγωνίως, με οδοντωτό μαχαίρι.























Τα στρώνουμε στο ταψί και ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!!!! τα τοποθετούμε ξανά στο σβηστό φούρνο, για 45΄.







Κατόπιν τα βγάζουμε και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Φυλάσσονται για πολύ μεγάλο διάστημα, σε μεταλλικό κουτί, που κλείνει καλά.

......................

Σοκολατένια μπισκότα φουντουκιού ή αμυγδάλου

 



Υλικά:




  • 1 και 1/2 πακέτο λιωμένο φρέσκο βούτυρο Lurpak (375γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου (300γρ.)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κούπα χοντροαλεσμένα φουντούκια ή αμύγδαλα(80γρ.)
  • 1/2 κούπα σοκολάτα κουβερτούρα, σε σταγόνες (80γρ.)
  • 1/2 κούπα κακάο(κοσκινισμένο)




Μερικά ολόκληρα φουντούκια ή αμύγδαλα(ασπρισμένα)

2-3 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι(προαιρετικά)






Εκτέλεση:










Αρχικά κοσκινίζουμε και αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε και τη σοκολάτα και τα χοντροαλεσμένα φουντούκια ή αμύγδαλα.


















Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο(προσέχουμε να μην το κάψουμε) με τη ζάχαρη.















 






Σιγά σιγά προσθέτουμε τα αβγά και το μίγμα αλευριού. 

















Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 10’-15’, ώστε να παγώσει λίγο το βούτυρο και να μπορέσουμε να πλάσουμε τα μπισκότα μας εύκολα.

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και με τις παλάμες μας πλάθουμε μπάλες, σαν καρύδια, τις πιέζουμε λίγο και φτιάχνουμε στρογγυλά μπισκότα. 














Τα τοποθετούμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν λίγο.

Με ένα μολύβι, κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του μπισκότου και βάζουμε ελάχιστη μαρμελάδα(προαιρετικά).











 


 



Κατόπιν τοποθετούμε το ολόκληρο φουντούκι ή το αμύγδαλο.











Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 170˚ C και ψήνουμε για 13’ ΑΚΡΙΒΩΣ.

Τα μπισκότα θα είναι μαλακά, όμως δεν τα ψήνουμε παραπάνω, γιατί όταν κρυώσουν, θα σκληρύνουν.












Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.









Όταν κρυώσουν τα μπισκότα γίνονται πολύ τραγανά.

Τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο για να μην μαλακώσουν.

 

 ...............................

    

Μπισκότα «σαμπλέ» με γέμιση γλυκού μαστίχας Χίου








Υλικά:


  • 250 γρ. φυτικό βούτυρο (Μινερβίνη) σε θερμοκρασία δωματίου,(1 κούπα)
  • 80γρ. κρόκους (περίπου 4 κρόκους αβγών)
  • 125γρ. καστανή ζάχαρη, (1/2 κούπα)
  • 1 κοφτό κουταλάκι baking powder
  • 1 κοφτό κουταλάκι σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχας
  • ξύσμα 1 μικρού λεμονιού
  • 1 κοφτό κουταλάκι τριμμένη μαστίχα Χίου
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όλα Μύλοι Αγίου, (1 κούπα και 1/3 της κούπας)
  • 120γρ. αμυγδαλόσκονη, (1 κούπα)

1 ολόκληρο αβγό και 3 κουταλιές της σούπας νερό, για το άλλειμα
Μαστίχα Χίου, γλυκό υποβρύχιο, για το γέμισμα

Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό


Εκτέλεση:




Ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, τη σόδα, τη μαστίχα και το baking powder.
Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, με την ζάχαρη, το ξύσμα και τους κρόκους.
Προσθέτουμε το λικέρ και το μισό από το μίγμα του αλευριού.






 

Σβήνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.






Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30΄.
Στρώνουμε το ταψί μας με λαδόκολλα και πλάθουμε κατευθείαν στο ταψί,






 
 μικρά στρογγυλά κομμάτια από την ζύμη μας, τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε τα μπισκότα μας ή με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι (για να μην χαλάσει το σχήμα τους, επειδή η ζύμη είναι πολύ αφράτη).





Τα στρώνουμε αραιά το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο, φουσκώνουν και μεγαλώνουν λίγο.
Προαιρετικά ανοίγουμε στα μισά μπισκότα μία τρύπα στο κέντρο (με την άκρη ενός μολυβιού), για να φαίνεται η μαστίχα.
Ανακατεύουμε ένα αβγό (ολόκληρο) με 3 κουταλιές νερό, αλείβουμε τα μπισκότα 







 

και τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα, για 10'-12’ ακριβώς.








 
Όταν κρυώσουν στρώνουμε (προσεκτικά γιατί σπάνε), τα μισά μπισκότα με μισό κουταλάκι γλυκό μαστίχα και κολλάμε και τα άλλα μισά από πάνω.





ΤΙΡ:

 


1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί φυτικό βούτυρο, φρέσκο βούτυρο Lurpak 
2. Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα μπισκότα, με λίγη καστανή ζάχαρη, χωρίς να τα γεμίσουμε με μαστίχα.


 

......................... 


Engelsaugen» Γερμανικά Μπισκότα – «Μάτια Αγγέλων»

 




Υλικά:
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια ή 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • 2 μεγάλα αυγά
  • ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Μαρμελάδα φράουλα ή βερίκοκο ή ότι μαρμελάδα μας αρέσει
Ζάχαρη άχνη



Εκτέλεση:





 Χτυπάμε στο μίξερ τα πρώτα 6 υλικά μέχρι να ενωθούν.







Θα γίνει μια ζύμη που θα κολλάει λίγο και την βάζουμε μαζί με το μπωλ του μίξερ στο ψυγείο για 1 ώρα. 





Κατόπιν πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σαν ένα καρύδι. 







 
Τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα βουτώντας το δάκτυλό μας σε αλεύρι. 





Γεμίζουμε με μαρμελάδα (την λακκουβίτσα) και τα ψήνουμε για 17-20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 180°C.






Δεν αλλάζουν πολύ στο χρώμα, αλλά είναι ψημένα. 





Προσοχή!!! Μην τα ψήσετε παραπάνω από 20’, γιατί σκληραίνουν όταν κρυώσουν.

Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, προσέχοντας να μην κρύψουμε την μαρμελάδα.



 ........................................

 

Speculaas: Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μυρωδικά, από την Ολλανδία















Υλικά:



  • 250γρ. βούτυρο Lurpak (λιωμένο)

  • 250γρ. μαύρη ζάχαρη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου

  • 1 μεγάλο αβγό

  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας



 Συνολικά 25γρ. από τα παρακάτω μπαχαρικά:




  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίτζερ

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού άσπρο και μαύρο πιπέρι

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο

  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι

  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλλα

  • 1 πρέζα αλάτι(ανθός)




Εκτέλεση:





 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με όλα τα μυρωδικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά και το ανακατεύουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.

 

 

 


 

 

 

Ρίχνουμε και το μίγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας, πλάθοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.

 

 

 

 

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε για 30’ στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στην αντίσταση.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.

 

 

 

  Παίρνουμε 2 κομμάτια λαδόκολλας και τα βάζουμε πάνω και κάτω από τη ζύμη και με τον πλάστη, ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε πάχος περίπου 1/2 εκ. 

 

 

 

 

 

 


Με διάφορα κουπ πατ πλάθουμε μικρά μπισκότα

 

 

 

 

 

 

 

και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας  μικρή απόσταση ανάμεσα τους (με το ψήσιμο απλώνουν λίγο).

 

 

 

 

 

 

 

Ψήνουμε για 9΄- 10΄, στη μεσαία σχάρα.

Όταν τα βγάλουμε, είναι μαλακά, τα αφήνουμε 5΄ στο ταψί

και κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα. 

Όταν κρυώσουν εντελώς, γίνονται πολύ τραγανά και μυρωδάτα.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.


 

ΤΙΡ: Μπορούμε να τα ψήσουμε και στους 160˚C στον αέρα (για 2 ταψιά), για 9΄ - 10΄. 


 




............................

 

Μπισκότα "σαμπλέ" γεμιστά με μαρμελάδα

 







Υλικά:

  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 100γρ. ζάχαρη, περίπου ½ κούπα
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • Περίπου 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Όλα Μύλοι Αγίου Γεωργίου, περίπου 3 κούπες


 Μαρμελάδα βερίκοκο ή ότι φράουλα ή πορτοκάλι ή…κτλ.
1 αβγό για το άλλειμα

Η κούπα να χωράει 250ml νερό

 
 


Εκτέλεση:



Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.


Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα, την ζάχαρη και τους κρόκους.
Προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο - λίγο το μίγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30΄.

















 
Στρώνουμε το ταψί μας με λαδόκολλα και πατάμε με το χέρι μας κατευθείαν στο ταψί, μικρά στρογγυλά κομμάτια από την ζύμη μας, περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε τα μπισκότα μας ή με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι (για να μην χαλάσει το σχήμα τους, επειδή η ζύμη είναι πολύ αφράτη).



 












 

Τα στρώνουμε αραιά το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο, φουσκώνουν και μεγαλώνουν. 













   



Προαιρετικά ανοίγουμε στα μισά μπισκότα μία τρύπα στο κέντρο (με ένα κουταλάκι), για να φαίνεται η μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε ένα αβγό (ολόκληρο) με 2 κουταλιές νερό, αλείβουμε τα μπισκότα και τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα, για περίπου 20’.

 















 
Όταν κρυώσουν στρώνουμε στα μισά μπισκότα με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και κολλάμε και τα άλλα μισά από πάνω.
Με τα ασπράδια φτιάχνουμε Cupcakes αμυγδάλου με αχλάδια γλασσέ.




 

Cupcakes αμυγδάλου με αχλάδια γλασσέ 

 




Υλικά για τα cupcakes:


  • 125γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak (1/2 κούπα)
  • 1,5 κούπες ζάχαρη άχνη, (200γρ.)
  • ½ κούπα αμυγδαλόσκονη (60γρ.)
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μύλοι Αγ. Γεωργίου, 80γρ.)
  • ξύσμα 1 μεγάλου πορτοκαλιού
  • 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά (½ κούπα ή 125ml)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς αμυγδάλου
  • Λίγη άχνη για το πασπάλισμα




Η κούπα να χωράει 250ml νερό

Υλικά για τα γλασαρισμένα αχλάδια με σάλτσα μελιού:


  • 4 - 5 αχλάδια σφιχτά
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο Lurpak
  • 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο
  • 3 – 4 κουταλιές της σούπας μέλι, περίπου 100ml
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κουταλιές λικέρ Cointrau ή 5-6 κουταλιές λευκό κρασί (ημίγλυκο)



Εκτέλεση αχλαδιών με τη σάλτσα μελιού:






Αρχικά καθαρίζουμε τ΄ αχλάδια, αφαιρώντας μόνο τη φλούδα τους και τα κόβουμε σε 3-4 πλατιά κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος τους.























Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι προσθέτοντας το λάδι και το βούτυρο.
























Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κομμάτια του αχλαδιού, για περίπου 2-3΄.












 



 








Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι και το δεντρολίβανο.















 Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγά σιγά τα υγρά θα εξατμίζονται και τα αχλάδια θα αρχίσουν να μαλακώνουν. Μετά από περίπου 3΄ - 4΄, ρίχνουμε και το λικέρ ή το κρασί, σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για περίπου 1΄.

Δοκιμάζουμε μ΄ ένα μαχαιράκι αν μαλάκωσαν τ΄αχλάδια, αφαιρούμε το δενδρολίβνο και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν, μέσα στη σάλτσα τους.










 Εκτέλεση cupcakes:
  









Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, τη ζάχαρη και το baking powder.


























Προσθέτουμε στο μίγμα την εσάνς αμυγδάλου και τα ασπράδια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά με ένα σύρμα.
























Σ΄ ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα, περίπου σε 4΄ - 5΄ και να έχει ένα ευχάριστο άρωμα.
















Θα έχει σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, γι αυτό κουνάμε το τηγάνι για να δούμε το χρώμα του βουτύρου.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!, ο χρόνος ανάμεσα στο αρωματισμένο βούτυρο και το καμένο είναι πολύ σύντομος. Γι αυτό αν το βούτυρο αρχίσει να καπνίζει είναι πολύ αργά. Πετάξτε το γιατί κάηκε!!!














Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό βούτυρο, (μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι), στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς.(Το ίζημα που σχηματίστηκε στον πάτο του τηγανιού, το πετάμε).




















Μοιράζουμε το μίγμα σε θήκες για cupcake ή muffin ή σε θηκάκια χάρτινα, αφού τα βουτυρώσουμε πρώτα, αφήνοντας 1 εκ. από την επιφάνεια της θήκης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στην αντίσταση στους 175˚C αρχικά για 15’.



























Κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες.(Μπορούμε αν θέλουμε, να τα τοποθετήσουμε και ολόκληρα).






















Ανοίγουμε το φούρνο κι αν έχουμε συρόμενη σχάρα, προσθέτουμε μ΄ένα πλατύ μαχαίρι τ΄αχλάδια, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ρίχνουμε μια κουταλιά σάλτσα σε κάθε θηκάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15΄. (Αλλιώς βγάζουμε το ταψί και προσθέτουμε τ΄αχλάδια).






















Δοκιμάζουμε (από τα πλάγια), με ένα μαχαίρι και αν δεν βγει καθαρό σκεπάζουμε τα κεκάκια με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5' ακόμα.
























Τα αφαιρούμε από τα φορμάκια, τα τοποθετούμε σε σχάρα και όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά).





ΤΙΡ:


1. Μπορούμε να ψήσουμε τα cupcakes, χωρίς τ΄αχλαδάκια για 25΄- 30΄ και όταν κρυώσουν, να προσθέσουμε τα κομμένα σε φέτες αχλαδάκια, με μια κουταλιά σάλτσα και λίγη άχνη.

..................

Μπισκότα λεμονιού











Υλικά:


  • 2 κούπες και 2 κουταλιές της σούπας (300γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/5 κούπας (100γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 7 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι


Για το πασπάλισμα:
Καστανή ζάχαρη και μαύρη ζάχαρη




Εκτέλεση:







 Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.










Τρίβουμε το ξύσμα και το προσθέτουμε στη ζάχαρη. 










Ανακατεύουμε μ΄ένα κουτάλι, ώστε τα αιθέρια έλαια του ξύσματος να ενωθούν με τη ζάχαρη και τα μπισκότα να έχουν ακόμη περισσότερη γεύση λεμονιού.
Ανακατεύουμε, το εκχύλισμα βανίλιας με το χυμό λεμονιού.








Χτυπάμε για-περίπου 5 λεπτά στο μίξερ (με το εξάρτημα του αναδευτήρα), το βούτυρο με το μίγμα της ζάχαρης και το αβγό.









Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά και το μίγμα με το αλεύρι. Γίνεται μια ζύμη που κολλάει. Δεν προσθέτουμε όμως άλλο αλεύρι, για να γίνουν τα μπισκότα μας τραγανά.





Τυλίγουμε τη ζύμη σε λαδόκολλα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σ΄ένα πιάτο ανακατεύουμε 5-6 κουταλιές μαύρη και 3-4 κουταλιές καστανή ζάχαρη.





Πλάθουμε μικρές μπάλες σαν καρύδι, τις τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους, σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αφού τις πατήσουμε λίγο με το χέρι μας τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

 



Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 160˚ C και ψήνουμε για 15΄-17΄.
Μόλις πάρουν λίγο χρώμα και είναι ακόμα μαλακά, τα αφαιρούμε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.



Όταν κρυώσουν τα μπισκότα γίνονται πολύ τραγανά.
Τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο για να μην μαλακώσουν.

   

 

  ................................................


 

Βραχάκια καρυδιού









Υλικά:




  • 640γρ. (5 κούπες περίπου) χονδροκοπανισμένα καρύδια
  • 180γρ.(2/3 κούπας) ή 4-5 ασπράδια αυγού
  • 200γρ. (1,5 κούπα) άχνη ζάχαρη
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κοσκινισμένο κακάο(προαιρετικά)



Εκτέλεση:








Αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα χονδροκοπανισμένα καρύδια, με τη κανέλλα, το κακάο και το γαρύφαλλο.






 

 
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε σιγά σιγά την άχνη και το μίγμα των καρυδιών.

 




























Κατόπιν με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το μίγμα μας και φτιάχνουμε βραχάκια, τα οποία τοποθετούμε αραιά, σε ένα ταψί με λαδόκολλα.









Τα ψήνουμε στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα, στους 180˚C για 20’. 








 

......................................


      Μπισκότα – Cookies με κανέλα και ξηρούς καρπούς

 




Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη τη ρευστή (ή καστανή)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο(προαιρετικά)
  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα στο μούλτι (ή καρύδια, ή αμύγδαλα)

Για το άλειμμα:

1 ασπράδι + 3 κουταλιές νερό
λίγη καστανή ζάχαρη




Εκτέλεση:



Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα.









Λιώνουμε το βούτυρο και 









το μεταφέρουμε σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και  ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. 







Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα (δοκιμάζουμε με το χέρι μας) προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας με το σύρμα 








και στην συνέχεια το μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. 







Στο σημείο αυτό, έχουμε δύο επιλογές. Ή προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και φτιάχνουμε cookies με την ίδια γεύση, ή μοιράζουμε το μίγμα μας σε 2 ή 3 μέρη, σε κάθε μπολ προσθέτουμε και διαφορετικό ξηρό καρπό και έτσι έχουμε περισσότερες γεύσεις.





Εγώ έφτιαξα cookies με γεύση κανέλας και φιστικιού Αιγίνης.
Υ.Π. χρησιμοποίησα τα φιστίκια με την πραλίνα του εμπορίου, τα πολτοποίησα και έγιναν τέλεια.








Κόβουμε μεγάλα κομμάτια μεμβράνης, απλώνουμε το μίγμα μας και πλάθουμε 2-3 μπαστούνια.




 



Τα βάζουμε για 30’ (ή και περισσότερο) στο ψυγείο να σφίξουν και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.





Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160˚ C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. 






Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί.

Τοποθετούμε τις ροδέλες πολύ αραιά, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν. 





Τις αλείβουμε με το ασπράδι, με ένα πινέλο και τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε για 15 λεπτά ακριβώς









Όταν τα βγάλουμε τα τοποθετούμε μαζί με την λαδόκολλα, σε σχάρα και όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα. 





               

...........................................

              Μπισκότα "σαμπλέ" γεμιστά με μαρμελάδα







Υλικά:

 
•    350 γρ. φυτικό βούτυρο (Νέα Φυτίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
•    6 κρόκους από μεγάλα αβγά
•    160γρ. ζάχαρη
•    1 φακελάκι baking powder
•    1 πρέζα αλάτι
•    2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
•    3 κούπες περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις  Μύλοι Αγίου Γεωργίου

μαρμελάδα βερίκοκο ή ότι φράουλα ή πορτοκάλι ή…κτλ.
1 αβγό για το άλλειμα
 
 


Εκτέλεση:


 

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.
Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, με την ζάχαρη και τους κρόκους.
Προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο - λίγο το μίγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη.
Ίσως να χρειασθεί λίγο ακόμη αλεύρι.


Στρώνουμε το ταψί μας με λαδόκολλα και πλάθουμε κατευθείαν στο ταψί, μικρά στρογγυλά κομμάτια από την ζύμη μας, τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν περίπου μισό εκατοστό και κόβουμε τα μπισκότα μας ή με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι (για να μην χαλάσει το σχήμα τους, επειδή η ζύμη είναι πολύ αφράτη).






 



Τα στρώνουμε αραιά το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο, φουσκώνουν και μεγαλώνουν. 






 

Προαιρετικά ανοίγουμε στα μισά μπισκότα μία τρύπα στο κέντρο (με ένα κουταλάκι), για να φαίνεται η μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε ένα αβγό (ολόκληρο) με 2 κουταλιές νερό, αλείβουμε τα μπισκότα και τα ψήνουμε στους 160˚C στον αέρα, για περίπου 20’.







 

Όταν κρυώσουν στρώνουμε στα μισά μπισκότα με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και κολλάμε και τα άλλα μισά από πάνω.









ΤΙΡ. Με τα ασπράδια που έμειναν, φτιάχνουμε ένα καταπληκτικό κέικ χωρίς χοληστερίνη.
                       ............................................

       Κέικ Αμυγδάλου με ασπράδια, χωρίς χοληστερίνη

 

ΥΛΙΚΑ:

•    2/3 της κούπας καλαμποκέλαιο
•    1,5 κούπες ζάχαρη
•    ½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
•    ξύσμα 2 μεγάλων πορτοκαλιών
•    6 ασπράδια από μεγάλα αυγά
•    1 πρέζα αλάτι
•    2 κούπες αμυγδαλόσκονη ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
•    1 κούπα αλεύρι μπλε και 1 φακελάκι baking powder κοσκινισμένα
•    Προαιρετικά 1 κουταλιά της σούπας εσάνς  αμυγδάλου
•    Λίγη άχνη για το πασπάλισμα

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπώ πρώτα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη.
Αναμιγνύω το αλεύρι (κοσκινισμένο), την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι και το baking powder.
Σε ένα μπολ ανακατεύω με ένα κουτάλι όλα τα υλικά, στερεά και υγρά. Προσθέτω στο μίγμα μου προσεχτικά τη μαρέγκα, για να μην ξεφουσκώσει.
Ψήνω στην αντίσταση στην τελευταία σχάρα (κάτω), στους 175˚C σε στρογγυλή φόρμα 28-30 εκ. για 50’.
Αν θέλω να το αναποδογυρίσω, στρώνω στη φόρμα λαδόκολλα.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη(προαιρετικά).

 

...................................

ΜΠΙΣΚΟΤΑ – COOKIES με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα




Τα cookies αρέσουν πολύ στα παιδιά και με τον τρόπο που θα δείξω, θα τα φτιάξουμε ανάλογα με την γεύση που αρέσει στον καθένα μας.

Υλικά:
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη τη ρευστή ή καστανή
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 200 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα στο μούλτι (ή καρύδια, ή φιστίκια Αιγίνης)

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε  το αλάτι, τη βανίλια και τη σόδα.



Λιώνουμε το βούτυρο και το μεταφέρουμε σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος.




 Προσθέτουμε τη ζάχαρη και  ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα.


Αφού κρυώσει λίγο, (δοκιμάζουμε με το χέρι μας) προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας με το σύρμα και το μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. 



Στο σημείο αυτό, έχουμε δύο επιλογές. Ή προσθέτουμε τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς και φτιάχνουμε  cookies με την ίδια γεύση, ή μοιράζουμε το μίγμα μας σε 2 ή 3 μέρη και σε κάθε μπολ μοιράζουμε τη σοκολάτα, προσθέτουμε και διαφορετικό ξηρό καρπό και έτσι έχουμε περισσότερες γεύσεις.


Εγώ τα μοίρασα στα δύο και έφτιαξα cookies με γεύση αμυγδάλου και φιστικιού Αιγίνης. Υ.Π. χρησιμοποίησα φυστίκια με πραλίνα του εμπορίου, τα πολτοποίησα και έγιναν τέλεια.
Για να τα πλάσουμε τα μπισκότα ευκολότερα, τα βάζουμε για 10’ στο ψυγείο (όχι περισσότερο, γιατί θα σφίξουν).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160˚ C στον αέρα και στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα.





Πλάθουμε μικρά μπαλάκια (σαν σοκολατάκια) και τα τοποθετούμε πολύ αραιά, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν. Ψήνουμε μόνο για 12 - 14 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε πρέπει να είναι μαλακά.


Τα τοποθετούμε μαζί με την λαδόκολλα προσεκτικά σε σχάρα και όταν κρυώσουν γίνονται πολύ τραγανά. Τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.