Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ME KΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΡΕΑΣ “ROSTO”



Υλικά:
  • 1 ½ - 2 κιλά «ποντίκι» μοσχαρίσιο κρέας σε κομμάτια
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2-3 μέτρια κρεμμύδια
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλαράκι κανέλλας
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 1 κιλό ντομάτα pummaro ή σπιτική τριμμένη ντομάτα
  • 1 κούπα νερό


1 πακέτο μακαρόνια spaghetti Νο 7 ή linguine
τριμμένη παρμεζάνα

Για την σάλτσα:
  • 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
  • ½ ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Η μακαρονάδα αυτή, είναι η αγαπημένη όλης της οικογένειας, αφού την έφτιαχνε αρχικά η γιαγιά μου, την συνέχισε η μαμά μου και τώρα την σκυτάλη την πήρα εγώ.
Οι αναλογίες του νερού και του ψησίματος είναι για μαγείρεμα στην χύτρα. Αν θα μαγειρέψετε το rosto στην κατσαρόλα και το νερό θα είναι περισσότερο, αλλά και ο χρόνος ψησίματος θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

 

Βάζω στην χύτρα το λάδι και αφού κάψει καλά, τσιγαρίζω πρώτα το κρέας και από τις δύο πλευρές.

Βγάζω τα κομμάτια σε ένα σκεύος και συνεχίζω το τσιγάρισμα ρίχνοντας τα κρεμμύδια με τα σκόρδα. Μόλις μαραθούν, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και το κρέας. 




Προσέχω λίγο το αλάτι, γιατί αν βάλω λιγότερο θα το διορθώσω τη στιγμή που θα φτιάξω τη σάλτσα, αν βάλω όμως περισσότερο δεν διορθώνεται.

 


Κλείνω τη χύτρα και αφού ανέβει η βαλβίδα, το αφήνω για 15-20’. Σβήνω τη φωτιά και περιμένω να κατέβει η βαλβίδα μόνη της.





Αφαιρώ με προσοχή τα κομμάτια του κρέατος και περνάω από την ψιλή σήτα όλο το ζωμό, αφού αφαιρέσω το πορτοκάλι και το ξυλάκι της κανέλας.








Ξαναβάζω την αραιή σάλτσα στη φωτιά και αφού σε μισό ποτήρι κρύο νερό έχω διαλύσει το κορν φλάουρ το προσθέτω κι αυτό. Ανακατεύω συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να πήξει. Δοκιμάζω αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και τα προσθέτω. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέτω και τα κομμάτια του κρέατος.
 

Βράζω τα μακαρόνια al dente σε άφθονο νερό με λίγο αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Tα σουρώνω, προσθέτω αρκετή σάλτσα και τα σερβίρω σε μεγάλη βαθιά πιατέλα ή πυρέξ, πρώτα τα μακαρόνια, έπειτα το κρέας με τη σάλτσα και τελευταία την παρμεζάνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου