Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Σπιτικός πολτός φρέσκιας ντομάτας, σε γυάλινα βάζα χωρίς συντηρητικά





Τώρα που οι ντομάτες είναι πολύ φθηνές, είναι η κατάλληλη εποχή για να ετοιμάσουμε σπιτική μας σάλτσα, που θα κρατήσει όλο το χειμώνα.
Χωρίς κανένα συντηρητικό, σύντομα και πανεύκολα.


Υλικά:

  • 6 κιλά κόκκινες ντομάτες(η βιομηχανική ντομάτα της Κω είναι η καλύτερη
  • 3 κουταλιές της σούπας αλάτι (περίπου 50γρ.)
  • ½ κούπα ζάχαρη (περίπου 150γρ.)
  • Βάζα με καπάκι



Παρασκευή:


Κονσερβοποίηση:
Ξεπλένουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου.
Τα αφήνουμε τουλάχιστον 20’ στους 100˚C.







Πλένουμε καλά τις ντομάτες και αφαιρούμε μόνο τα κοτσάνια (δεν τις ξεφλουδίζουμε)












Τις κόβουμε σε κομμάτια, τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά να πάρουν βράση.







Ανακατεύουμε και όταν αρχίσουν να χοχλάζουν, προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, (ώσπου η γεύση της ντομάτας να μην ξινίζει, αλλά να είναι ευχάριστη) και τις αφήνουμε να βράσουν για 30΄. Εν τω μεταξύ πολτοποιούμε τις ντομάτες με το mini pimmer, και ανακατεύουμε πότε-πότε για να μην κολλήσουν.





 
Σβήνουμε τη φωτιά και όταν σταματήσουν να χοχλάζουν, φοράμε γάντια και με μεγάλη προσοχή γεμίζουμε αμέσως τα καυτά βάζα μέχρι επάνω με την καυτή σάλτσα, τα βιδώνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα.











Τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες, κατόπιν τα γυρίζουμε ίσια και τα φυλάμε στο ντουλάπι μας.
Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε λαδερά, κρέατα, ζυμαρικά κ.ά.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.

2 σχόλια:

  1. καλησπέρα τα μπουκάλια από που τα αγοράσατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ χρησιμοποίησα άδεια μπουκάλια από τη «σπιτική σάλτσα» pummaro. Mπορείς όμως να αγοράσεις άδεια δοχεία από την γεωργοένωση.

      Διαγραφή