Υλικά:
- 1 κιλό τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
- 800γρ. ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 4 γαρίφαλα
- 1 μεγάλο ξυλαράκι κανέλλας
- 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
Εκτέλεση:
Αρχικά
καθαρίζουμε την φλούδα και το εσωτερικό με τα σπόρια της κίτρινης κολοκύθας.
Σε βαθιά
κατσαρόλα τοποθετούμε την τριμμένη κολοκύθα (δεν την στύβουμε καθόλου), μαζί µε
το χυμό πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε το μίγμα. Όταν αρχίσει να χοχλάζει το βράζουμε
μόνο για 2’.
Το αφαιρούμε
από τη φωτιά και μετά από 5’ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και τη κανέλα.
Όταν αρχίσει
να χοχλάζει προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε
συχνά, για να μην μας «πιάσει» η μαρμελάδα περίπου για 30΄. Λίγο πριν το τέλος
προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια.
Τοποθετούμε τη
ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά βάζα (αφαιρούμε την κανέλλα), που τα έχουμε βάλει
στον φούρνο για 15’ στους 100˚C για να αποστειρωθούν.
Τ'
αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, γίνεται έτσι η κονσερβοποίηση και το γλυκό
μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε,
κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου