Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Κασιώτικο πιλάφι με κατσικάκι στο φούρνο







"Η Κάσος είν' μικρό νησί στο νότιο Αιγαίο,
πρώτη στο γλέντι, στο χορό, στο χάρτη τελευταίο"


Όπως γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος, στο άρθρο του


Το κασιώτικο πιλάφι είναι ιδιαίτερο, πολύ νόστιμο και γίνεται από το ζωμό του κατσικιού, μαζί με ντομάτα και καρυκεύματα. Είναι ένα εορταστικό φαγητό που σερβίρεται στα πανηγύρια και γενικά σε κάθε εορταστική εκδήλωση των Κασιωτών.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 15 Αυγούστου, στη σάλα της Παναγίας, όπου μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, προσφέρεται γεύμα σε περισσότερους από δύο χιλιάδες επισκέπτες, με Κασιώτικο πιλάφι, κατσικάκι στο φούρνο, ντουρμάες(ντολμαδάκια) και τηγανητές πατάτες.



Υλικά για 4-6 άτομα


Προετοιμασία ζωμού:


  • 2-3 κουταλιές λάδι
  • 1,5 – 2 κιλά κομμένο σε χοντρές φέτες κατσικάκι
  • 2-3 ώριμες ντομάτες(ολόκληρες)
  • 2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο


Πιλάφι:


  • 1,5 κούπες Ρύζι Καρολίνα
  • 5 κούπες ζωμό(1250ml)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
  • Κανέλλα


Εκτέλεση:


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το λάδι με το κατσικάκι και τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Συμπληρώνουμε τόσο νερό, ώστε να σκεπαστεί ίσα ίσα το κρέας.
Βράζουμε καλά μέχρι να μαλακώσει.


Αφαιρούμε το κρέας και το βάζουμε στο φούρνο, αφού προσθέσουμε 2-3 σκελίδες σκόρδο(τις καρφώνουμε στο κρέας) και ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Εν τω μεταξύ σουρώνουμε τον ζωμό, και τον μετράμε ώστε να έχουμε 5 κούπες.


Ανάβουμε το μάτι προσθέτοντας και το ρύζι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Δοκιμάζουμε μήπως θέλει λίγο αλάτι κι αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και λίγο ζωμό.


Όταν είναι έτοιμο το πιλάφι, τσιγαρίζουμε σ΄ένα τηγανάκι, λίγο φρέσκο βούτυρο και όταν κάψει πολύ καλά, το περιχύνουμε πάνω από το πιλάφι. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα.
Σερβίρεται ζεστό, μαζί με ένα κομμάτι από το κατσικάκι φούρνου.



ΤΙΡ:


Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή, όμως μπορούμε να κάνουμε και παραλλαγές. 

1. Να αντικαταστήσουμε το κατσίκι, με κοτόπουλο (εγώ το φτιάχνω με 4-5 μπουτάκια), για πιο ελαφρύ. Επίσης παραλείπω εντελώς το τσιγαρισμένο βούτυρο, για λιγότερη χοληστερίνη.
2. Η κανέλλα είναι προαιρετική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου