Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Φανουρόπιτα






Υλικά:

 
  • 1 κούπα άσπρο λάδι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο, σχεδόν γεμάτη (200ml)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 1 κούπα κρασί άσπρο (250ml)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (250ml)
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • ½ κούπα σταφίδα (125)γρ.
  • 500γρ. αλεύρι farina up (κοσκινισμένο) + 1 κουταλιά της σούπας baking powder ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 φακελάκι baking powder


2-3 κουταλιές σουσάμι για το στόλισμα





Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκινά από τη Ρόδο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα του. Τον γιορτάζουμε στις 27 Αυγούστου όπου οι γυναίκες φτιάχνουν φανουρόπιτα, την πάνε στην εκκλησία για να την διαβάσει ο παπάς και τη μοιράζουν σε όλο τον κόσμο.

Όμως καθημερινά στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο, όταν χάσουμε ένα αντικείμενο λέμε: Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου το…... και θα σου κάνω μια φανουρόπιτα για την ψυχή της μάνα σου ( ήταν πολύ αμαρτωλή) και ως δια μαγείας αυτό που χάσαμε βρίσκεται.




Εκτέλεση:




 


Αρχικά μουσκεύουμε τις σταφίδες στο κονιάκ για 2-3 ώρες.








 









Χτυπάμε στο μίξερ, το λάδι με τη ζάχαρη για 2΄- 3΄. 











Σβήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.










Τελευταία τις σταφίδες.

 






Λαδώσουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 30 - 32 εκ. 
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε και το σησάμι και ψήνουμε στην αντίσταση, στην χαμηλή σχάρα, στους 175˚C για 1 ώρα.







 




 






Την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

 



Προαιρετικά την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και ελάχιστη κανέλα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου