Υλικά:
- 1 κούπα άσπρο λάδι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο, σχεδόν γεμάτη (200ml)
- 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
- 1 κούπα κρασί άσπρο (250ml)
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (250ml)
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- ½ κούπα σταφίδα (125)γρ.
- 500γρ. αλεύρι farina up (κοσκινισμένο) + 1 κουταλιά της σούπας baking powder ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 φακελάκι baking powder
2-3 κουταλιές σουσάμι για το στόλισμα
Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκινά από τη Ρόδο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα του. Τον γιορτάζουμε στις 27 Αυγούστου όπου οι γυναίκες φτιάχνουν φανουρόπιτα, την πάνε στην εκκλησία για να την διαβάσει ο παπάς και τη μοιράζουν σε όλο τον κόσμο.
Όμως καθημερινά στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο, όταν χάσουμε ένα αντικείμενο λέμε: Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου το…... και θα σου κάνω μια φανουρόπιτα για την ψυχή της μάνα σου ( ήταν πολύ αμαρτωλή) και ως δια μαγείας αυτό που χάσαμε βρίσκεται.
Όμως καθημερινά στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο, όταν χάσουμε ένα αντικείμενο λέμε: Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου το…... και θα σου κάνω μια φανουρόπιτα για την ψυχή της μάνα σου ( ήταν πολύ αμαρτωλή) και ως δια μαγείας αυτό που χάσαμε βρίσκεται.
Εκτέλεση:
Αρχικά μουσκεύουμε τις σταφίδες στο κονιάκ για 2-3 ώρες.
Χτυπάμε στο μίξερ, το λάδι με τη ζάχαρη για 2΄- 3΄.
Σβήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Τελευταία τις σταφίδες.
Λαδώσουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 30 - 32 εκ.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε και το σησάμι και ψήνουμε στην αντίσταση, στην χαμηλή σχάρα, στους 175˚C για 1 ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Προαιρετικά την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και ελάχιστη κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου