Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Χωριάτικο Ψωμί με προζύμι, χωρίς ζύμωμα






Υλικά για το προζύμι:



  • 250γρ. έτοιμο προζύμι από το φούρνο
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • ½ κούπα νερό (περίπου)



Υλικά για το ψωμί:




  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Όλα μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 2 κούπες αλεύρι Ζυμωτό Μύλοι Αγ. Γεωργίου ή ολικής αλέσεως, ή πολύσπορο ή ανάμικτο
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κούπες (500ml) χλιαρό νερό (στους 30˚C)


Το ψωμί αυτό είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, είτε διαθέτουμε δυνατό μίξερ, είτε το ανακατέψουμε σε ένα μπολ με τα χέρια μας, γιατί δεν θέλει καθόλου ζύμωμα. Απλά να ενωθούν όλα τα υλικά.


Γίνεται περίπου 1 κιλό και η γεύση, εξαρτάται από την δική μας επιθυμία.

1.Αν θέλουμε άσπρο ψωμί, τότε χρησιμοποιούμε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

2.Αν θέλουμε χωριάτικο, τότε ακολουθούμε τη συνταγή.

3.Αν θέλουμε να έχει και σπόρους, πάλι 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και στο υπόλοιπο αλεύρι της αρεσκείας μας προσθέτουμε τους σπόρους που προτιμούμε π.χ. παπαρουνόσπορους, κολοκυθόσπορους, σησάμι μαύρο κ.τ.λ., ώστε συνολικά σπόροι - αλεύρι να γίνουν 2 κούπες.




Ενεργοποίηση προζυμιού:




Αγοράζουμε το προζύμι από το αρτοποιείο της γειτονιάς μας, γιατί για να το φτιάξουμε μόνοι μας, έχει μια διαδικασία, που δεν είναι και πολύ απλή.
Ανακατεύουμε σ΄ ένα μπολάκι το προζύμι, με 1 κούπα αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό(περίπου μισή κούπα σχεδόν κρύο νερό).








Το τυλίγουμε με μια νάυλον σακούλα και το αφήνουμε να φουσκώσει. Τον χειμώνα το «αναπιάνουμε» το βράδυ και το ζυμώνουμε το πρωί. Το καλοκαίρι σε 3-4 ώρες, είναι έτοιμο.








Μόλις είναι έτοιμο το χωρίζουμε στη μέση και φυλάμε το μισό στο ψυγείο,









 για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά (διατηρείται για 10 μέρες) και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο αλεύρι.






Ζύμωμα ψωμιού:








Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το προζύμι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι. Αρχίζουμε να τ΄ ανακατεύουμε και προσθέτουμε αρχικά τα 400ml από το χλιαρό νερό.






  Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: να μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας και να μην καιγόμαστε, αλλιώς θα καταστραφεί το προζύμι και το ψωμί δεν θα φουσκώσει.








Μοιράζουμε το ζυμάρι σε όσα ψωμιά θέλουμε. Εγώ φτιάχνω άλλες φορές 3 ψωμιά πιο λεπτά, άλλες φορές 2 φραντζολάκια.








Τα τοποθετούμε στο ταψί βάζοντας ανάμεσα τους λαδόκολλα, τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι, τα ξανασκεπάζουμε με πλαστική σακούλα και μια πετσέτα και τ’ αφήνουμε ν΄ ανέβουν.








Το χειμώνα αν ζυμώσουμε το πρωί, τότε ψήνουμε το μεσημέρι. Το καλοκαίρι σε 3-4 ώρες έχουν ανέβει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C στην αντίσταση και βάζουμε το ταψί μας στην μεσαία σχάρα.
Στα 40’, με ένα πινέλο αλείβουμε τα ψωμιά με νερό, για να αποκτήσουν ωραίο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15’ (συνολικός χρόνος ψησίματος 55’).






 





Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.






ΤΙΡ1.Πως καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη μας ανέβηκε:







Παίρνουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη, σε μέγεθος ενός καρυδιού και το βάζουμε σ' ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Το ζυμαράκι θα πάει στον πάτο του ποτηριού. 









Τοποθετούμε το ποτήρι κοντά στο σημείο που έχουμε αφήσει το μπολ με τη ζύμη μας. Όταν το ζυμαράκι ανέβει στην επιφάνεια του νερού, μπορεί και μετά από 3 ή 4 ώρες, τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη.





2.Αν θέλουμε να έχουν σπόρους και στην επιφάνεια, όταν τους δίνουμε το τελικό τους σχήμα, για να κολλήσουν οι σπόροι τα βρέχουμε με λίγο νερό.

3.Μπορούμε αφού κρυώσουν τα ψωμιά, να τα τυλίξουμε σε νάιλον σακούλα και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για όσο καιρό θέλουμε. Όταν τα χρειαστούμε τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν (χωρίς την σακούλα) σε θερμοκρασία δωματίου και είναι τόσο φρέσκα, σαν να τα έχουμε μόλις φτιάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου