Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Κολοκυθόπιτα – «Μπατζίνα» Παραδοσιακή Πίτα Θεσσαλίας





Υλικά χυλού:



Για μέτριο ταψί 30εκ.


  • 1/2 κούπα φρέσκο γάλα
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (100γρ.)
  • 300γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1,5 κουταλιά της σούπας baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Υλικά γέμισης:



  • 500 γρ. τριμμένη κίτρινη κολοκύθα ή πράσινο κολοκύθι
  • 150 γρ. τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
  • 1 πράσο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 χούφτα τραχανά ή πλιγούρι
  • πιπέρι
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο



Η «Μπατζίνα» είναι μια παραδοσιακή, πολύ λεπτή κολοκυθόπιτα της Καρδίτσας.
Εγώ την έφτιαξα με κόκκινο κολοκύθι, όμως είναι εξίσου ωραία και με πράσινο.





Εκτέλεση χυλού:







Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει ένας χυλός.






Εκτέλεση γέμισης:






Τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη.
Την αλατίζουμε λίγο, την βάζουμε σε τρυπητό, και την αφήνουμε 30΄.
Την στύβουμε με τα χέρια μας να βγάλει τα υγρά της.




 Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια και το πράσο.
Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με το λάδι και αφού μαραθούν, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη τριμμένη κολοκύθα, το πιπέρι και το πλιγούρι ή τον τραχανά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 1 λεπτό και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι (για να κρυώσει πιο γρήγορα).





Συναρμολόγηση:





Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε τον μισό χυλό. Τον απλώνουμε σιγά σιγά με το χέρι μας (ανεβάζοντας λίγο και στα πλάγια). Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, γιατί η βάση μας πρέπει να γίνει λεπτή, για να είναι η πίτα τραγανή.








Κατόπιν προσθέτουμε τη γέμιση και την φέτα. Ισιώνουμε με το χέρι μας, πιέζοντας απαλά.







 Στον υπόλοιπο χυλό, προσθέτουμε λίγο νερό, περίπου ½ κούπα και









 με ένα κουτάλι, τον απλώνουμε πάνω από τη γέμιση.










Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην αντίσταση, στην μεσαία σχάρα αρχικά στους 200˚C για 40΄ και μετά στους 180˚C για 15΄- 20΄ μέχρι να ροδίσει.










Αφήνουμε τη πίτα να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου