Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Παραδοσιακά Συμιακά κουλουράκια με ανθόνερο και άχνη





Υλικά για 80-100 μικρά και λεπτά κουλουράκια:




  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 320ml χλιαρό νερό
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγία
  • 400γρ. φυτικό βούτυρο Φυτίνη
  • 100γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 180γρ. κονιάκ
  • 5 σταγόνες μαστιχέλαιο



Για το ζαχάρωμα:



  • 2 πακέτα ζάχαρη άχνη
  • 1 μπουκαλάκι διαλυμένο ανθόνερο ή
  • 3 σταγόνες ανθέλαιο σε 1,5 λίτρο νερό



Εκτέλεση:




Υπέροχα παραδοσιακά κουλουράκια, που τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές στη Σύμη την Μεγάλη Εβδομάδα. 









Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και περίπου 2 κούπες από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός. 













Το σκεπάζουμε, με νάιλον σακούλα και πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 2 ώρες.












Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα του κέικ, το βούτυρο με τη ζάχαρη, περίπου για 15’-20’, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το βούτυρο. Κατόπιν προσθέτουμε το προζύμι, το κονιάκ και το μαστιχέλαιο. 















Σβήνουμε το μίξερ και ανακατεύοντας το μίγμα με το χέρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Γίνεται μια μαλακιά και αφράτη ζύμη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15’.








 

 Κατόπιν παίρνουμε λίγη ζύμη, σαν καρύδι, την πλάθουμε λεπτό κορδόνι και φτιάχνουμε στρογγυλά κουλουράκια.
Τα αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.








 
Γίνονται 5 ταψιά του φούρνου. Κάθε ταψί που ετοιμάζουμε το σκεπάζουμε με νάυλον και πετσέτα ή κουβέρτα. Τα αφήνουμε να ανέβουν, σε ζεστό μέρος, για τουλάχιστον για 3-4 ώρες. Αφού ανέβουν,  τότε προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε (2 ταψιά κάθε φορά) στον αέρα στους 160°C, για περίπου 25’-30’, έως ότου ροδίσουν. Δεν τα αλείφουμε με αυγό.







Για το ζαχάρωμα:












Παίρνουμε 2 μπολ, στο ένα βάζουμε ανθόνερο και στο άλλο άχνη.
Βουτάμε μέσα στο ανθόνερο ένα ένα τα κουλουράκια, τα βγάζουμε αμέσως και τα πασπαλίζουμε σε κοσκινισμένη άχνη. 















Αφού περάσει αρκετή ώρα και στεγνώσουν καλά πάνω σε σχάρα, τα ξαναπασπαλίζουμε και τα τοποθετοούμε σε αεροστεγές δοχείο, όπου διατηρούνται για πολύ καιρό.
Μπορούμε να τα φυλάξουμε και αζαχάρωτα και να τα ζαχαρώνουμε λίγα λίγα.









6 σχόλια:

  1. Μμμμ. ...είναι πολύ ωραία τα έφτιαχνε η γιαγιά μου.Κιλά έκανε κάθε Πάσχα! Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω κι'εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι είναι πολύ ωραία. Δοκίμασε να τα φτιάξεις, δεν είναι δύσκολα.
    Η συνταγή είναι αυθεντική, από ντόπια Συμιακιά, που τα φτιάχνει κάθε χρόνο.
    Καλή ειτυχία!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καμμία σχέση με τα τζαχαρένα Σύμης Κατ αρχήν το βούτυρο δεν δουλεύετε ποτέ στο μίξερ Το ζεσταίνουμε -οχι να κάψει-Η ζάχαρη διαλύεται στο χλιαρό νερό, και δεν θέλουν 15 λ αλλά πάνω από 1 1/2 ώρα με ξερή μαγια και πάνω από 12 ώρες με προζύμη !!!! αυτά είναι ...κουραμπιέδες Α και θέλει ..πιοτό μαστίχα ( ουζο) οχι κονιάκ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχετε δίκιο. Ούζο έβαζε η γιαγιά μου όχι κονιάκ. Την συνταγή την είχε μάθει από την πεθερά της που ήταν από την Σύμη.Δεν έχουν καμία σχέση με τους κουραμπιέδες, ούτε στην γεύση αλλά ούτε και στην υφή.

      Διαγραφή
  4. Έχετε την συνταγή εσείς για τα ανεβατα θα με ενδιέφερε! Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα εφτιαχνε η γιαγια μου και η μαμα μου αυτα τα κουλουρακια, εψαχνα να βρω συνταγη και νομίζω οτι ειναι πολυ κοντα σε αυτο που θυμαμαι να κάνουν. θα δοκιμασω να τα φτιάξω. ευχαριστούμε για την συνταγή. και κάτι ακόμα, η καταγωγη της μαμας μου ήταν από την Σύμη και το επίθετο της Χαλκίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή