Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Τυρόπιτα Ηπείρου ή Aλευρόπιτα ή Χυλόπιτα χωρίς φύλλο







Υλικά:




  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 αβγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250ml φρέσκο γάλα
  • 100γρ. γιαούρτι
  • 100γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 200 - 250γρ. τυρί φέτα
  • Πιπέρι και μυρωδικά ρίγανη ή θυμάρι



Εκτέλεση:






Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε τα 5 πρώτα υλικά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένα μίγμα σαν χυλός.
Παίρνουμε ένα ταψί, καλύτερα παραλληλόγραμμο, Νο 30-32εκ. και το βουτυρώνουμε καλά. Αν είναι τεφάλ δεν χρειάζεται να το βουτυρώσουμε. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, το απλώνουμε να πάει παντού, ώστε να γίνει ένα πολύ λεπτό στρώμα. Αν το ταψί μας είναι μικρότερο, καλύτερα να φτιάξουμε 2 πίτες. Αν ο χυλός είναι παχύς, θα γίνει η πίτα σαν ψωμί.







Στην επιφάνεια της πίτας σκορπάμε με το χέρι μας τη φέτα και το βούτυρο να πάνε παντού. Προσθέτουμε το πιπέρι και τη ρίγανη(προαιρετικά).








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση στους 220˚C, στην πιο χαμηλή σχάρα, για 35’, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.






Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.




2 σχόλια:

  1. Φαίνεται πολύ εύκολη και νόστιμη ...Θα τολμήσω να την φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή