Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Γαλακτομπουρεκάκια και Γαλακτομπούρεκο






Υλικά:


Για τα φύλλα:


  • 1,5 περίπου πακέτα φύλλο Βηρυτού ή κρούστας Κανάκη
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο Lurpak
  • 5-6 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο


Για την κρέμα:



  • 4,5 κούπες φρέσκο γάλα πλήρες (1.125ml)
  • 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (500γρ.)
  • 4 μέτρια αυγά
  • ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό (110 γρ.)
  • ½ κούπα σιμιγδάλι χοντρό (110 γρ.)
  • 5-6 κουταλιές της σούπας λιωμένο φρέσκο βούτυρο (50γρ.)
  • 1 μπαστουνάκι βανίλιας ή 1 κουταλιά της σούπας εσάνς βανίλιας
  • Ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια ή πορτοκάλια



Για το σιρόπι:



  • 4 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη (1 κιλό)
  • 4 κούπες νερό (1 λίτρο)
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού


η 1 κούπα να χωράει 250ml γάλα



Εκτέλεση:




Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι, γιατί πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα, τα γαρύφαλλα, και τη κανέλλα, σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν αρχίσει να χοχλάζει, το αφήνουμε να βράζει για περίπου 15΄.
Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και τα μυρωδικά.






 




Κατόπιν φτιάχνουμε την κρέμα.
Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά µε ένα σύρμα.







 




Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα µε τη ζάχαρη και τη βανίλια.







 


Όταν ζεσταθεί αρκετά το γάλα, αφαιρούμε περίπου 1 κούπα και την ρίχνουμε σιγά σιγά στα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να ζεσταθεί το μίγμα των αυγών και να μην κόψει.







 


Κατόπιν το ρίχνουμε, στην κατσαρόλα µε το γάλα που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Προσθέτουμε και τα σιμιγδάλια σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει καλά η κρέμα. 






 




Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.







 





Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντάς την που και που, για να μην κάνει κρούστα .






 



Παίρνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση, από την πλατιά πλευρά. 













Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.






 




  Λιώνουμε το βούτυρο και με το πινέλο, αλείβουμε κάθε φύλλο. 






 



 Αφού βουτυρώσουμε το φύλλο, βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά από την κρέμα, διπλώνουμε 2εκ. περίπου τις δύο άκριες του φύλλου. Κατόπιν  βουτυρώνουμε και τις άκριες.







 






Διπλώνουμε δύο φορές, το φύλλο με την γέμιση και μετά ξαναδιπλώνουμε 1 εκ. τις άκριες.








 




 Ξαναβουτυρώνουμε τις άκριες και διπλώνουμε όλο το υπόλοιπο φύλλο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.






 



Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα γαλακτομπουρεκάκια, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους, για να ψηθούν καλύτερα.








 


 Λίγο πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε µε το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτοντας και λίγο καλαμποκέλαιο (για να γίνουν πιο τραγανά) και ραντίζουμε τα γακακτομπουρεκάκια µε λίγο νερό.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για  30’, και κατόπιν στους 180οC για 10’, μέχρι να ροδίσουν καλά.



 




 
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι 






 



και τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ, αφήνοντας τα για 10’, μέσα στο σιρόπι. 






 
 

  Κατόπιν τα βάζουμε σε σχάρα να στραγγίσουν και αφήνουμε τα γαλακτομπουρεκάκια να κρυώσουν.








ΤΙΡ:




1. Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου και δεν τα σκεπάζουμε ποτέ, γιατί θα μαλακώσουν.




 




 2. Αν θελήσουμε να φτιάξουμε ολόκληρο γαλακτομπούρεκο, τότε χρειαζόμαστε 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού, το ίδιο σιρόπι και τα διπλάσια υλικά της κρέμας. 






Τοποθετούμε σε παραλληλόγραμμο ταψί( στο μέγεθος των φύλλων), τα μισά φύλλα κάτω, αλείφοντας τα ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο, κατόπιν την κρέμα και τέλος τα υπόλοιπα φύλλα επάνω.
 





Τα χαράζουμε προσεκτικά, με οδοντωτό μαχαίρι, σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για  40’, και κατόπιν στους 180οC για περίπου 15΄- 20΄, μέχρι να ροδίσει καλά.







 


  Όταν ψηθεί, το ξαναχαράζουμε και ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να το απορροφήσει  και μετά το κόβουμε.





3. Μπορούμε ακόμα, να πασπαλίσουμε τα γαλακτομπουρεκάκια, με ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλλα.





Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα κανονικά γαλακτομπουρεκάκια. 
 Μόλις όμως τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βουτάμε αμέσως στιγμιαία στο κρύο σιρόπι  και τα αφήνουμε να κρυώσουν στη σχάρα.  Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα.








 




4. Αν θέλουμε να τα φτιάξουμε  μικρότερα, τότε κόβουμε το φύλλο στα τρία, από την πλατιά πλευρά 









 




και διπλώνουμε μιά φορά μόνο τις άκριες.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου