Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Μαρμελάδα φράουλας








Υλικά:

 
  • 1 κιλό ώριμες φράουλες
  • 600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 3 γαρύφαλλα (προαιρετικά)



Εκτέλεση:



 



Πλένουμε σε άφθονο νερό τις φράουλες, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα κοτσανάκια τους και πιθανά χτυπήματα, εάν έχουν.
Κατόπιν τις κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλες.







 






Τις τοποθετούμε στη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. 







 




Ανακατεύουμε μ΄ ένα κουτάλι και τις αφήνουμε για 30΄ σκεπασμένες, ώστε να λιώσει λίγο η ζάχαρη και οι φράουλες να βγάλουν τα υγρά τους.








 


Ανάβουμε τη φωτιά στη μεσαία θερμοκρασία (με maximum το 12 στο 8), σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, για να δημιουργηθούν ατμοί και να λιώσει εντελώς η ζάχαρη από τα τοιχώματα της κατσαρόλας (έτσι δεν θα ζαχαρώσει η μαρμελάδα μας). Ανακατεύουμε που και που.







 



Όταν λιώσει εντελώς η ζάχαρη, ξεσκεπάζουμε το γλυκό, δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν αρχίζει να χοχλάζει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Προσοχή!!! Φουσκώνει πολύ, όταν χοχλάζει, γι αυτό χρησιμοποιούμε βαθιά κατσαρόλα και ξαναχαμηλώνουμε το μάτι στο 10.






 





Βράζουμε τις φράουλες, ξαφρίζοντας που και που, για περίπου 25΄, (από τη στιγμή που αρχίζει να χοχλάζει). Αν θέλουμε τις πολτοποιούμε, με το mini pimmer.








 

 Καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, εάν κρυώσουμε λίγη σε ένα πιατάκι και βλέπουμε εάν ρέει και κολλάει ελαφρά στο κουτάλι μας.











Περιμένουμε λίγο ώστε να σταματήσει να χοχλάζει και την τοποθετούμε σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε προηγουμένως ζεστάνει στο φούρνο, για 20΄ στους 100˚, στην αντίσταση, για να αποστειρωθούν.
Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, κλείνουμε καλά, και τ' αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, ώστε να γίνει η κονσερβοποίηση και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.




ΤΙΡ:










1.  Όταν ξαφρίζουμε τις φράουλες, δεν πετάμε τον αφρό, γιατί μόλις κρυώσει, δεν είναι μόνο αφρός, αλλά και ζουμί κόκκινο, το οποίο ξαναρίχνουμε στη μαρμελάδα.
 


2.  Ο χρόνος ψησίματος, εξαρτάται από το πόσο ώριμες και ζουμερές ή άγουρες ήταν οι φράουλες. Τα 25΄με 30΄είναι για κατακόκκινες και ζουμερές φράουλες.
 


3.  Όταν η μαρμελάδα χοχλάζει, δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλά, αν έχει δέσει. Γι αυτό βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι κι όταν κρυώσει, βλέπουμε αν ρέει και κολλάει ελαφρά στο κουτάλι. Τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 



4.  Εάν σβήσουμε τη φωτιά σε 20΄, τότε θα έχουμε μια υπέροχη σάλτσα φράουλας, που μπορούμε να γαρνίρουμε τούρτες, cheesecake, παγωτά κ.ά.





 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου