Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

Γλυκό του κουταλιού «Βύσσινο» και σπιτική «Βυσσινάδα»
ΥΛΙΚΑ:
  • 2 κιλά βύσσινα τραγανά(καθαρισμένα από τα κουκούτσια) (8 κούπες)
  • 2.250 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη (9 κούπες)
  • 500ml νερό (2 κούπες)
  • 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 6 γαρύφαλλα
  • 2 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (προαιρετικά)
Η κούπα να χωράει 250ml νερό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Τα βύσσινα πρέπει να είναι φρέσκα, τραγανά και σκληρά.
Αν θα φτιάξουμε μόνο γλυκό του κουταλιού, ή μόνο βυσσινάδα, θα χρειαστούμε τη μισή συνταγή.
 

Πλένουμε πολύ καλά τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, τρυπώντας τα από το κοτσάνι.
Τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια τα μαζεύουμε και τα βράζουμε σε 2 κούπες νερό για 3’. Τα σουρώνουμε και το ζουμί, που περιέχει πηκτίνη και βοηθάει το γλυκό μας να πήξει, το προσθέτουμε στα καθαρισμένα βύσσινα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 Σε βαθιά πλατιά κατσαρόλα (γιατί φουσκώνει),             τοποθετούμε εναλλάξ τα βύσσινα με τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και το ζουμί από τα κουκούτσια. Τ’ αφήνουμε όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον για 5-6 ώρες, για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.


 

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει το γλυκό να χοχλάζει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά, (με maximum το 12 χαμηλώνουμε στο 9-10) και το αφήνουμε να βράσει για 10’, (αν χρειαστεί το ξαφρίζουμε).

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε και την γλυκόζη (προαιρετικά) και το αφήνουμε για τουλάχιστον 10 ώρες, πάνω στο σβηστό μάτι. Κατόπιν ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά και μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε τα βύσσινα (σουρώνοντας τα).

Συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού για περίπου 30’ και το γλυκό μας είναι έτοιμο. 
Προσέχουμε να μην το παραδέσουμε, γιατί το ωραίο βυσσινί χρώμα του σιροπιού, θα γίνει καφέ. Ελέγχουμε το σιρόπι, παίρνοντας μια σταγόνα και την βάζουμε σε ένα λευκό πιάτο. Αν η σταγόνα απλώνει, τότε το σιρόπι θέλει κι άλλο βράσιμο.


 
Αν η σταγόνα δεν απλώσει τότε το σιρόπι είναι καλά δεμένο. Σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να σταματήσει ο βρασμός.

Για να φτιάξουμε τη βυσσινάδα, θα πάρουμε τα μισά βύσσινα και το μισό σιρόπι. Θα τα πατήσουμε πολύ καλά, σουρώνοντας τα βύσσινα και θα προσθέσουμε το υλικό τους στο σιρόπι. Θα βάλουμε το μίγμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και θα το φυλάξουμε στο ψυγείο. Για να σερβίρουμε τη βυσσινάδα, θα προσθέσουμε σε ένα ποτήρι 2 εκ. από το σιρόπι και θα συμπληρώσουμε με κρύο νερό και παγάκια.Για να φτιάξουμε το γλυκό του κουταλιού, θα μοιράσουμε τα υπόλοιπα βύσσινα μέχρι την μέση, σε καθαρά βάζα, που τα έχουμε τοποθετήσει προηγουμένως στον φούρνο για 15’ στους 80˚C στην αντίσταση, για να αποστειρωθούνκαι κατόπιν συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ζεστό σιρόπι.
Τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, για να γίνει η κονσερβοποίηση και το γλυκό μας φυλάσσεται στο ντουλάπι μας, για όσο καιρό θέλουμε.Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, για να το χρησιμοποιήσουμε, κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου