Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Πορτοκαλόπιτα με παγωτό





Υλικά:



  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450γρ.)
  • 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (110ml)
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού (125ml)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250γρ.)
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιών Μέρλιν
  • 1 γιαούρτι (200γρ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια


Σιρόπι:






  • 2 κούπες ζάχαρη (500γρ.)
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι (250ml)
  • 3 κούπες νερό (750ml)
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιών Μέρλιν
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
Φρέσκο παγωτό γιαούρτι



Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό





 Εκτέλεση:









Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι, για να κρυώσει. Βράζουμε τη ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού και την κανέλλα, για 12΄(αφού αρχίσουν να χοχλάζουν).








 
 

Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλλα, προσθέτουμε το ξύσμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.










 


       Εν τω μεταξύ σουρώνουμε τα φύλλα μέσα στο παραλληλόγραμμο ταψάκι του φούρνου ή πυρέξ.












Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160˚C, στον αέρα, κάτω κάτω, για 7΄- 10΄ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανά. 












 Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα κομματιάζουμε με το ψαλίδι σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, για να τα ενσωματώσουμε στο μίγμα μας.





Ενώ ψήνονται τα φύλλα, φτιάχνουμε το μίγμα της πορτοκαλόπιτας. 







Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ, όλα τα υλικά, ανακατεύοντας με το σύρμα πρώτα το λάδι και το χυμό με τη ζάχαρη, ύστερα ένα ένα τ΄αβγά και στο τέλος το ξύσμα, το γιαούρτι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.









 


Στο τέλος προσθέτουμε και τα κομματάκια από τα φύλλα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.










Ψήνουμε αρχικά στον αέρα, στην κάτω κάτω σχάρα στους 160˚C, για 25΄ (αν έχει πάρει χρώμα, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο)  και μετά το γυρίζουμε στην αντίσταση, για 20΄- 25΄.












Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια ή το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα 













και το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ με το κρύο σιρόπι.












Όταν κρυώσει, το σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου