Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Apple Crumble με Crème fraîche - Μηλόπιτα





Υλικά για το crumble:

  • 200γρ. φρέσκο βούτυρο Lurpak
  • 250γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγ. Γεωργίου
  • 150γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 100γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κοφτό τριμμένη κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τα μήλα:


  • 1,5 κιλό μήλα κόκκινα ολόκληρα(7-8 μήλα)
  • 150γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 βανίλια φυσική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 150γρ. cranberry (κράνμπερυ) ή σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή τριμμένη κανέλα
  • ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Υλικά για Crème fraîche: 
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 3 κουταλιές σούπας buttermilk (δροσάτο ή ξινόγαλα)
  • ή ½ κιλό παγωτό βανίλια

Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Παρασκευή:

1.Μήλα:


 

 

Καθαρίζουμε τα 4 μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα υπόλοιπα 3 τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη.



 





Τοποθετούμε στο τηγάνι το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα μήλα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τη κανέλλα.










Ανακατεύουμε για 3’, προσθέτουμε το κονιάκ, τα κράνμπερυ, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 3’. Κατόπιν σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

 

2.Crumble:





 

Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του crumble, μέχρι να γίνουν τρίμματα.


 
3. Crème fraîche:
Ζεσταίνουμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα, μέχρι να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το buttermilk και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Βάζουμε το μίγμα σε γυάλινο βάζο, σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να κρυώσει και μετά με το καπάκι του.

Αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 24 ώρες. Δεν θα χαλάσει, γιατί τα καλά βακτήρια του buttermilk το προστατεύουν. Κατά διαστήματα το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και θα δούμε ότι έχει πήξει ελαφρά.

Την επόμενη μέρα το τοποθετούμε στο ψυγείο. Σε 24 ώρες η crème fraîche θα είναι πηχτή και θα στέκεται στο κουτάλι. Μπορούμε να την καταναλώσουμε ή να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για 10 ημέρες, προσέχοντας το κουτάλι που θα χρησιμοποιούμε, να είναι πάντα καθαρό.





Παίρνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι 30X 25εκ., το βουτυρώνουμε, απλώνουμε και μια κουταλιά ζάχαρη και στρώνουμε το μίγμα με τα μήλα, πατώντας το πολύ καλά.








Στρώνουμε το crumble πάνω στα μήλα και ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο στην αντίσταση, στη μεσαία σχάρα για 50’ και 10’ σε σβηστό φούρνο(σύνολο 1 ώρα).

 


Σερβίρουμε το apple crumble ζεστό μαζί με crème fraîche ή μία μπάλα παγωτό βανίλια.



ΤΙΡ: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την crème fraîche, με κρέμα βανίλιας (Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου