Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Παραδοσιακά Σπανακοπίτια ή Πιτιά Κάσου – Νηστήσιμες Ατομικές Σπανακόπιτες





Συστατικά:

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1,5 φακελάκι μαγιά
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο
  • 1 κουταλάκι αλάτι και
  • 2 κούπες χλιαρό νερό


Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
  • 2-3 κουταλιές αλάτι(στο σπανάκι)
  • λίγο πιπέρι
 Η κούπα να χωράει 250ml νερό

Οδηγίες για την γέμιση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν στο τρυπητό, αφού πρώτα τα κόψουμε και τα ανακατέψουμε με 2-3 κουταλιές αλάτι. Μετά από περίπου 10΄, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα σφίγγουμε πολύ καλά, μέχρι να τα στραγγίσουν πολύ καλά.





Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το στραγγισμένο σπανάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το μίγμα μας είναι έτοιμο.






Οδηγίες για την ζύμη:

Στο μίξερ, με το εξάρτημα της ζύμης, τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το χλιαρό νερό, το οποίο θα αφήσουμε περίπου 50 ml(γιατί μπορεί το αλεύρι να μην σηκώσει όλο το νερό).


Γίνεται μια η ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την αφήνουμε περίπου 1 με 11/2 ώρα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί, σκεπασμένη με μια πετσέτα και μια κουβερτούλα.








 


Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και το χωρίζουμε σε 4 με 5 μικρά μπαλάκια σαν ένα μέτριο μανταρίνι. 









 


Τα ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας.








 



Τ΄ανοίγουμε με το πλάστη μικρά στρογγυλά φυλλαράκια.










Ξανανοίγουμε για δεύτερη φορά τα φυλλαράκια (γιατί μαζεύουν λίγο) και σε κάθε ένα βάζουμε στο κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά από το μίγμα της γέμισης.







Το διπλώνουμε και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες, πατώντας με τα δάκτυλά μας. 








 

 Κατόπιν πλάθουμε γύρω γύρω ένα λεπτό κορδονάκι.








Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στον αέρα και ψήνουμε 2 ταψάκια μαζί, στην μεσαία και κάτω κάτω σχάρα, ή 200˚C στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, 1 ταψάκι κάθε φορά, για 45΄- 50΄, μέχρι να ροδίσουν.



Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και τα στρώνουμε δίπλα δίπλα, τα αλείβουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε.






 ΤΙΡ:




 


1. Στη Κάσο όλα τα υλικά της γέμισης είναι ωμά. Όμως αν θέλουμε, μπορούμε πριν να ανακατέψουμε το σπανάκι με όλα τα υλικά, να τσιγαρίσουμε λίγο το κρεμμύδι και αφού σβήσουμε τη φωτιά, να προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
2. Μπορούμε να αφαιρέσουμε τη ντομάτα και να προσθέσουμε 200γρ. φέτα(στη Κάσο δεν το κάνουν ΠΟΤΕ).
3. Η γιαγιά μου έβαζε και στη ζύμη ελαιόλαδο, αλλά γίνεται πολύ βαρύ το σπανακοπιτάκι κι έτσι εγώ βάζω καλαμποκέλαιο στη ζύμη και ελαιόλαδο στη γέμιση.





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου