Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλόπιτα με καρύδια και χυμό μανταρινιού






Υλικά:

  • 1 κούπα φρέσκο βούτυρο Lurpak (250γρ.)
  • 1 κούπα ζάχαρη(250γρ.)
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 1 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιού (250ml)
  • 2 γεμάτες κουταλιές σούπας ξύσμα 6-7 μανταρινιών
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 κούπες χοντροκομμένα καρύδια (250γρ.)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου (250γρ.)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (προαιρετικά)


Για το γλάσο:

  • 600γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφια ή Μασκαρπόνε
  • 50γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη (125γρ.)
  • ξύσμα 3 μανταρινιών
  • 4 κουταλιές της σούπας χυμό μανταρινιού
  • Μερικά φουντούκια για το στόλισμα




Η 1 κούπα να χωράει 250ml νερό



Εκτέλεση:






Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.










Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα καρύδια.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα απράδια.












Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.








Κατόπιν με τον αναδευτήρα του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο για 10’.









Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το χυμό μανταρινιού με 2-3 κουταλιές από το μίγμα του αλευριού.









Κατόπιν προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα με το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό (να τελειώσει πρώτα το αλεύρι).








Σε στρογγυλό ταψί 26-28εκ. τοποθετούμε στο πάτο λαδόκολλα, την οποία βρέχουμε με λίγο νερό, (για να μην μετακινηθεί) και αδειάζουμε το μείγμα.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αντίσταση(μεσαία σχάρα), στους 175°C, για 50΄.






Ελέγχουμε με ένα στεγνό μαχαιράκι κι αν βγαίνει καθαρό, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη βασιλόπιτα ακόμα 5’.
Την αφήνουμε 15’ σε σχάρα να κρυώσει λίγο.










Κατόπιν την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε την λαδόκολλα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.





Απλώνουμε το γλάσο και γράφουμε το 2019 με τα φουντούκια.


Παρασκευή γλάσου:





Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το τυρί, το ξύσμα και το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν.
Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το χυμό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου